© vanUytert

† 03.05.2023.
Oria jää kaipaamaan koko Heidseckin väki.

HDI Grandmont

KRJ-I, KTK-II

❯   VH22-011-0091
❯   Hannover, ori
❯   Musta, 172cm
❯   Syntynyt 13.03.2022, 8-vuotias
❯   Kouluratsastus, Grand Prix
❯   Kasvattaja Haras de Languedoc-Béziers, Ranska
❯   Omistaja maura (VRL-04116), Heidseck Sporthorses

❯   Jälkeläisiä 1kpl

Välillä täytyy lähteä Saksan rajojen ulkopuolelle löytääkseen uutta verta jalostukseen. Onneksi tällä kertaa ei tarvinnut lähteä naapurimaata kauemmas, sillä rajan toiselta puolelta Ranskasta löytyi kaunis tamma, josta mielelläni ottaisin varsan itselleni. Ori löytyi tällä kertaa omasta takaa, kun Grandgesteristä ei vielä ollutkaan itsellä varsaa.

Grandmontissa on kaikkea, mitä hevoselta toivon. Se on sopivassa suhteessa herkkä, mutta kuitenkin utelias ja hyväpäinen. Se omaa onneksi isäänsä paremman itseluottamuksen, ja äidiltään saanut hieman temperamenttia tasoittamaan isänsä jopa liiankin kilttiä luonnetta. Täydellinen urheiluhevonen siis.

Luonnekuvaus

En oikein tiedä, voiko täydellisempää urheiluhevosen luonnetta olla, kuin Granden luonne. Käsitellessä kiltti ja utelias, ja töitä tehdessä ori omaa hyvän työmotivaation.

Grande on kiva hoidettava, ja onkin aina ottamassa ihmiset avosylin vastaan karsinaansa. Välillä vähän toki liiankin innoissaan, eikä ori aina meinaa muistaa missä ihmisen oman tilan raja menee. Grande tulee uteliaasti nuuskuttelemaan taskuja ja takinhihoja, ja nauttii täysin siemauksin kaikesta saamastaan huomiosta. Sen kanssa kaikki hoitotoimenpiteet onnistuu luontevasti ja ongelmitta, eikä sitä tarvitse rauhoittaa kuin eläinlääkärin rauhoitusta vaativiin operaatioihin. Grande on kiltti taluttaa - välillä tosin hieman reippaahko, mutta ei se koskaan tee mitään tyhmää.

Grandella on kiva energia ja korkea työmoraali. Se tekee aina iloisesti töitä, ja on hyvin harvoin laiskalla tuulella. Teknisesti orille on lähes kaikki todella helppoa - se kokoaa hienosti, mutta kykenee myös venyttämään askelta näyttävästi. Sen käynti on välillä hieman kiireistä ja passimaista, joten sen kanssa saa erityisesti kootessa olla tarkkana, että tahti säilyy tasaisena läpi tehtävän. Ravissa orilla on hieno swungi ja pyöreys, ja se onkin Granden ehdottomasti paras askellaji.

Granden uteliaisuus ja luotto itseensä näkyy myös loistavana itsevarmuutena vieraissa ympäristöissä. Ori ei jännitä eikä stressaa vieraissa paikoissa, ja se sopeutuu ja kotiutuu vaihtuneeseen ympäristöön nopeasti. Se matkustaa hyvin pitkätkin matkat - oli kyseessä sitten iso rekka tai pienempi traileri.

i. Grandgester
hann, m, 176cm
KTK-II, KRJ-I, YLA1
ii. Grand Grus evm
hann, m, 173cm
iii. Grande G evm
hann, rt, 171cm
iie. Rulenstein evm
hann, m, 169cm
ie. Greditz evm
hann, m, 166cm
iei. Giletto evm
hann, m, 169cm
iee. Guilaine GER evm
hann, m, 167cm
e. Ch. Voiceless Songs
hann, mrn, 166cm
KTK-III
ei. Violin Waltz evm
hann, mrn, 166cm
eii. Violin Concerto evm
hann, mrn, 164cm
eie. Florence evm
hann, tprn, 168cm
ee. Passion Colors Everything evm
hann, m, 163cm
eei. Preist evm
hann, tprt, 163cm
eee. Love Never Dies evm
hann, m, 166cm

Jälkeläiset

13.07.2022 hann-t. Crane Guerlain e. Crane Coffin Nails VRL-04116 KTK-II, KV-II

Porrastetut kilpailut

Ominaisuuspisteet:

Näyttelymenestys

Näyttelyjaos

Cup-sijoitukset

Mainittavia saavutuksia

❯   Kantakirjattu puoliveristen kantakirjaan II-palkinnolla, 72p. (04/2022)
❯   Palkittu Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa I-palkinnolla, 105,5p. (01/2023).


© vanUytert

Valmennukset

Päiväkirja

26.10.2022 - kirjoittanut omistaja
Saksan syksy oli jo tovin tarjoillut parastaan. Koko alkusyksy on ollut lämmin ja kuiva, ja ruska alkoi olla kauneimmillaan. Olinkin pyrkinyt ottamaan ilon irti ulkokeleistä niin kauan kuin se vain olisi mahdollista - kohta kuitenkin alkaisi pitkä ja pimeä hallikausi, jolloin maneesin seiniä saisi tuijotella enemmän kuin tarpeeksi. Siksipä hevoset oli päässeet urakalla sekä maastoilemaan, että treenaamaan kentällä - ja täytyy myöntää, että itse kukin on tuntunut nauttivan siitä.

Tästä syystä myös Granden viikko-ohjelmassa oli ollut paljon maastoilua ja kentällä ratsastamista. Grande on siitä loistava hevonen, ettei sitä häiritse vaihtelevat sääolosuhteet ollenkaan. Se tekee aina yhtä iloisesti töitä, tuli taivaalta sitten isoja vesipisaroita, tai oli lämpötila lähempänä hellelukemia. Niinpä tänäänkin nappasin varmuuden vuoksi sadetakin niskaan lähtiessämme alkukäynneille maastoon - taivas nimittäin näytti uhkaavan synkältä.

Selvittiin meidän alkukäynnit kuivin nahoin - tosin itse hikoilin hengittämättömän sadetakin sisässäni. Nakkasin sadetakin kentän aidalle, jospa selvittäisiin lopputreenikin kuivin nahoin. Grandella oli pari rennompaa päivää takana, joten siinä oli alusta asti hieman normaalia enemmän energiaa. Onneksi se ei osannut harrastaa tuhmuuksia, puolipidätteet vaan eivät olisi tahtoneet mennä aivan läpi. Ukkonen jyrähteli jossain kaukana uhkailevaan sävyyn, mutta laskeskelin päässäni sen olevan vielä niin kaukana, ettei sen pitäisi ehtiä päällemme tämän treenin aikana. Nostin laukan, ja aloin taivuttelemaan Grandea matalassa muodossa. Tein erilaisia kaarevia linjoja, hieman avo- ja sulkutaivutuksia, sekä muutaman yksittäisen vaihdon siellä täällä. Grande oli todella hyvä kropastaan ja tuntui, että olisin voinut vääntää sen vaikka solmulle.

Päätin aloittaa varsinaisen työskentelyn laukassa. Aloin kokoamaan laukkaa hieman ja vaatimaan Grandelta tiiviimpää muotoa lähemmäs kisamuotoa. Tunsin muutaman pienen vesipisaran tipahtelevan käsilleni, mutta en kiinnittänyt niihin sen enempää huomiota. Käänsin Granden pituushalkaisijalle aikomuksenani tehdä Grand Prix Specialissa esitettävä piruetti - sarjavaihdot joka askeleella - piruetti linjan. Kokosin laukkaa hieman lisää, ja käänsin Granden ensimmäiseen piruettiin. Naurahdin mielessäni - ori tuntui erittäin hyvältä. Se istui ja polki tasaisesti, eikä ensimmäisessä piruetissa ollut yhtään askelvirhettä. Ehkä vähän iso kuvio, mutta ei mitään hälyttävää. Suoristin Granden vaihtoja varten, ja samalla hetkellä taivas repesi. Isot vesipisarat iskeytyivät kovalla voimalla ihoa vasten, mutta Grandea se ei haitannut. Vaihtosarja sujui tyylikkäästi, ja päätin jatkaa suunnittelemani tehtävän loppuun rankkasateesta huolimatta. Käänsin orin jälkimmäiseen piruettiin oikealle, ja keskityin tekemään niin pienen kuvion kuin mahdollista rikkomatta tahtia. Ohjat meinasivat hieman lipsua niiden kastuttua, mutta klaarattiin piruetti kunnialla maaliin.

Tuon yhden tehtävän aikana oltiin kastuttu Granden kanssa molemmat aivan läpimäräksi. Vilkaisin kentän laidalla nököttävää sadetakkiani - olisi vain pitänyt luottaa alkuperäiseen fiilikseen ja pitää takki päällä loppuun asti. Saksan syyssade ei nimittäin ollut ihan niin lämmin ja virkistävä, mitä kesähelteillä sadekuurot ovat... Päätin jatkaa kuitenkin treeni loppuun sateesta huolimatta. Yritin pitää lipsuvista ohjista mahdollisimman tasaisesti kiinni, ja käänsin orin pitkälle diagonaalille tarkoituksena tehdä sarja vaihtoja ensin joka toisella askeleella, ja seuraavalla diagonaalilla jokaisella askeleella. Ensimmäiselle sarjalle tuli muutama pieni vaihtovirhe Granden olettaessa, että jatketaan edelleen jokaisen askeleen vaihdoilla - olihan niitä tehty jo aiemmin. Käänsin orin uudelle linjalle, ja valmistelin orin huolella jokatoisen vaihtoihin. Toinen linja onnistui hienosti, ja vaihdot olivat kauniit ja symmetriset. Tein alkuperäisen suunnitelman mukaan vielä yhdet vaihdot jokaisella, jonka jälkeen siirsin orin raviin. Ravissa kokosin oria hieman passagemaiseen raviin, ja tein muutaman sulkutaivutuksen radan poikki. Tähän oli hyvä lopettaa - ja sadekin oli loppunut yhtä yllättäen, kuin kuuro alkoikin. Ei muuta, kun vain vaatteiden vaihtoon...


13.03.2022 - kirjoittanut omistaja
Maaliskuinen sunnutaiaamu avautui Saksassa aurinkoisena. Ja vaikka ilma olisikin ollut sateinen, olisi päivästä tehnyt aurinkoisen tieto siitä, että Ranskassa Haras de Languedoc-Béziersin kauniissa maisemissa oli syntynyt Heidseckin uusi asukas. Omalla orillani Rekulla astuttamani tamma oli varsonut kauniin mustan orivarsan valkoisin merkein. Synnytys oli sujunut ongelmitta ja nopeasti, ja tammalla ja varsalla oli kaikki hyvin. Puhelimeeni kilahti heti aamuvarhain muutama Lean lähettämä kuva varsasta, ja olin heti aivan myyty.

En malttaisi odottaa, että kevään kuluessa varsa kasvaa, ja saadaan se aikanaan vieroitettua ja muutettua Ranskasta Saksaan. Lea lupasi lähettää myös heti videota, kun ori pääsee ulkoilemaan. Toivottavasti ori olisi perinyt isältään hyvää luonnetta, mutta siinä saisi olla hieman emänsä napakkuutta tasoittamassa liiallisuutta herkkyyttä ja kiltteyttä.

Copyright © 2018 Heidseck Sporthorses
Virtuaalihevonen ⋅ A SIM-game horse