© De Dalhoeve

Crane Guerlain

KRJ-I, KV-II, KTK-II

❯   VH22-011-0189
❯   Hannover, tamma
❯   Ruunikko, 172cm
❯   Syntynyt 13.07.2022, 8-vuotias
❯   Kouluratsastus, Grand Prix
❯   Kasvattaja Kurjenpesä, Suomi
❯   Omistaja maura (VRL-04116), Heidseck Sporthorses

En voinut vastustaa kiusausta tarjota omaa oriani isäehdokkaaksi, kun huomasin Kurjenpesästä olevan tamma tarjolla. Jostain syystä Kurjenpesässä oli vain sitä jotain, ja se joku oli niin vahva, että huomasin suunnittelevani varsan ostoa Suomesta. Tamma Fiina oli tehnyt jo vaikuttavan uran kouluratsastuksessa, sekä sun sukupaperit tekivät vaikutuksen. Loppujenlopuksi orivalinta ei ollut edes vaikea. Ja varsasta tulikin täydellinen yhdistelmä vanhempiaan. Laadukas ja näyttävä, esiintymistä rakastava tamma.

Luonnekuvaus

Iloisen eloisat vilkutukset, lentosuukot sekä "olette paras yleisö koskaan!" -tyyliset huudahdukset kuuluisivat varmasti Guerlainin vakiokäytökseen kilpailutilanteissa, mikäli se olisi ihminen. Hannovertamma päivänselvästi nauttii esiintymisestä, sen jokaista liikettä seuraavista silmäpareista, suorituksen jälkeen saatavista aplodeista. Niin kameroille kuin peileillekin Guerlain keimailee vallan asiakseen, aivan samalla tavalla kuin se röyhistelee rintaansa yleisön edessä pannen aina parastaan jo verryttelyistä lähtien.

Valtaosan ajasta Guerlainin kanssa touhuaminen on hyvin leppoisaa puuhaa. Ruunikko on kaikin puolin kiltti, seurallinen hevonen, joka suhtautuu suurimpaan osaan asioista ja tilanteista mutkattomaan tyyliin. Muutamasta asiasta tamma tosin tekee numeron, joko siksi, että jännittää, tai siksi, ettei yksinkertaisesti siedä. Tätä "ei siedä" -osastoa edustavat lähinnä kuljetussuojat sekä ötökkähuppu ja -loimi, suihkuteltavat hyönteismyrkyt ovat ihan okei. Totta kai Guerlain-raasu on todellinen ötökkämagneetti, joka kesäisin ulkoillessaan juoksee itsensä hikeen ilman asianmukaista ötökkäsuojavaatetusta. Tamma tuntuu inhoavan noita pukineita silti, vaikkei ole muista loimista moksiskaan. Kuljetussuojia Guerlain protestoi jalkojaan nykien ja polkien, eikä se mielellään ota askeltakaan kuljetussuojat jalassaan. Liikkuessaan ruunikko ottaakin hyvin omituisia, liioiteltuja askelia, nopeita pyrähdyksiä eteenpäin vain jumittaakseen saman tien paikoilleen. Matkustaminen itsessään ei hannoveria hetkauta, reissaaminen on sille jo tuttua, rutiininomaista puuhaa.
Siinäpä ne isoimmat huomionarvoiset seikat olivatkin. Mihinkään muuhun Guerlain ei reagoi noin vahvasti, korkeintaan se vähän kerjää huomiota ja herkkuja. Kengitykset, klippaukset, eläinlääkärin toimenpiteet ja kaikki muu vähän arkista harvinaisempi, kausittainen tai hyvin harvinainen puuha sujuu todella helposti. Guerlain ei reagoinut irvistystä isommin silloinkaan, kun se kerran piti letkuttaa.

Hyvin elastisesti, aina ylämäkeen liikkuva Guerlain on melkoisen näyttävä ihan ilman yleisöäkin. Tammassa on ryhtiä ja tyyliä, liikkuminen näyttää vaivattomalta ollen kevyttä ja voimakasta samaan aikaan. Takaosa tosiaan työntää eikä vain meinaa! Askel on matkaavoittava, rytmi tasaisen tahdikas. Ravi sekä laukka ovat vain parantuneet ratsastajan kanssa työskentelyn myötä, käynti sen sijaan oli alkujaankin niin hienoa, ettei siinä olisi edes ollut mitään, mitä parantaa.
Suustaan tamma on äärettömän herkkä, nuorena se protestoi kovakätisyyttä todella vahvasti, välillä ihan pukitellen. Pukitteleminen on iän myötä jäänyt, mutta mikäli ratsastajan käsi on kova, Guerlain kyllä polkee jalkaa, potkaisee vatsansa alle, pakenee kuolaintuntumaa kaikin tavoin päätään viskoen, kiihdytellen tai pysähtyen.
Pehmeäkätisen, muutenkin osaavan ratsastajan kanssa Guerlain taas ei vänkää vastaan ollenkaan, eihän sellaiselle ole mitään syytäkään. Ruunikko ei tylsisty samojen asioiden pitkiin hiomistoistoihin tai koe mitään liikettä, hankaliakaan, vastenmielisinä. Käyntityöskentely ei ole sen pitkäveteisempää kuin ravi- tai laukkatehtävienkään treenaaminen, perusasiatkaan eivät ole muuttuneet pitkästyttäviksi. Puomijumppa saa Guerlainin ihan innostumaan, samaten laukanvaihdoista hannover nauttii kerta toisensa jälkeen. Kouluratsastus, kaikkine hienouksineen, on selkeästi Guerlain leipälaji. Tamma on lahjakas, ja mikä tärkeintä, se nauttii lajin hienouksista valtavasti – vielä enemmän kuin yleisöstä. Ihmekös tuo, kun kouluratsastuskilpailut ovat Guerlainille elämän juhlahetkiä!

Luonteesta kiitos kasvattajalle, Lissu T.!

       
© De Dalhoeve

i. HDI Grandmont
hann, m, 172cm
KTK-II, KRJ-I
ii. Grandgester
hann, m, 176cm
KTK-II, KRJ-I, YLA1
iii. Grand Grus evm
hann, m, 173cm
iie. Greditz evm
hann, m, 166cm
ie. Ch Voiceless Songs
hann, mrn, 166cm
KTK-II
iei. Violin Waltz evm
hann, mrn, 166cm
iee. Passion Colors Everything evm
hann, m, 163cm
e. VIR MVA Ch. Crane Coffin Nails
hann, prt, 168cm
KTK-II, KRJ-I
ei. Clayton Braden
hann, m, 172cm
KTK-II, KRJ-I, YLA2, HANN-I
eii. New Duke evm
hann, trn, 163cm
eie. Eunica Gena evm
hann, prt, 167cm
ee. Ch Walburga
hann, prt, 168cm
KTK-II, KRJ-I
eei. Waladee evm
hann, prt, 170cm
eee. Fraukelle evm
hann, m, 168cm

Jälkeläiset

19.05.2023 hann-o. Heidseck Christopher i. Conrad v. Helmwald VRL-4116 KTK-II, KV-I

Porrastetut kilpailut

Ominaisuuspisteet:

Cup-sijoitukset

❯   30.06.2023 - KRJ Cup - Gestüt Helmwald - PSG - 4/85

Näyttelymenestys

Mainittavia saavutuksia

❯   Palkittu KV:n laatuarvostelussa 3-vuotiaana II-palkinnolla, 25,5 p. (08/22).
❯   Kantakirjattu hevoskantakirjaan KTK-III palkinnolla, 65p. (08/22)
❯   Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinnolla, 109p. (10/23)

Päiväkirja

19.05.2023, varsominen, kirjoittanut omistaja
Olin jo tovin miettinyt, että haluaisin Guerlainista varsan itselleni. Olinkin sitä jo kerran astuttamassa eräällä tallin orilla, mutta jostain syystä päätin viimehetkellä perua suunnitelman. En tiedä miksi, se ei vaan tuntunut jotenkin oikealta. Ja täytyy myöntää, että sitten unohdin koko asian. Koko kevät on ollut niin haipakkaa muilta osin, etten uhrannut tälle idealle yhtäkään ajatusta.

Kunnes näin somea selatessani Gestüt Helmwaldin oreja tarjolla jalostukeen. Selailin oreja enempää asiaa ajattelematta, kunnes jostain mielen sopukoista muistin Guerlainin. Se täytyisi nyt kyllä astuttaa, jotta sille saataisi jälkeläisnäytöt kuntoon ja tamma kohti laatuarvosteluita. Vaikka isäehdokas-Conradin suvusta löytyi hevosia joita myös Heidseckin hevosten suvuissa oli, teki suvun meriittilista vaikutuksen. Ja koska hevosten kanssa ei ikinä tiedä mitä tapahtuu, ei parempaa ajankohtaa olisi kuin nyt.

Se oli yksi puhelu sonyalle, ja siemenet oli varattu. Toinen puhelu eläinlääkärille, joka saisi tulla ultraamaan tamman, jotta saataisiin se ideaalitilanteessa astutettua. Yksi asia johti toiseen, ja parin viikon sisässä siemenet olivatkin jo tamman sisällä, ja varsan odotus alkoi.

Guerlainin tiineys sujui ongelmitta, eikä siinä ollut mitään ihmeellistä. Muutama päivä lasketun ajan jälkeen tamma alkoi näyttää merkkejä varsomisesta, ja laitoinkin sille varsomisvyön ja seurasin ohimennen kamerasta karsinan tapahtumia. Guerlain päätti kuitenkin hoitaa homman yksin maaliin asti, ja aamun ensimmäistä hevosta ratsastaessani ohikulkenut tallityöntekijä huikkasi tamman nyt varsoneen karsinaan kaikessa hiljaisuudessaan. Täytyy sanoa, että treeni loppui tasan siihen, tuuppasin hevosen ensimmäiselle näkemälleni ja ryntäsin talliin. Siellä oljissa makasi kuvankaunis läsipäinen rautias orivarsa, joka oli varustettu neljällä sukalla. Toivottavasti kaikkien tähtien asennot ovat tämän kanssa kohdallaan, ja se pääsee loistamaan kuten sukulaisensa.20.08.2022 - kirjoittanut omistaja
Arki on rullannut Guerlainin kanssa sen verran kivasti, että päätin ilmoittaa sen kouluvarsojen laatuarvosteluun, 3-vuotiaiden luokkaan. Yhteen aikaan ramppasin useiden varsojen kanssa siellä, mutta nyt on ollut muutamia kuukausia taukoa, kun omia kasvattejakaan ei ole oikein syntynyt. Onneksi tilaisuudet järjestetään naapurimaassa Hollannissa, joten ajomatka on vain muutaman tunnin.

Guerlainin valmistelut on sujunut ihan hyvin, ja muutama lähitallille tehty reissu myöskin. Myös itse tilaisuus sujui odotetunlaisesti. Hieman se oli jännittynyt, joka näkyi erityisesti askellajipisteissä. Laukasta se sai täyden vitosen, mutta ravi ja käynti jäi pienille pisteille. Ei se toisaalta mitään haittaa - pidempi tähtäin on kuitenkin GP-luokissa, eikä suinkaan nuorten hevosten luokissa.

Nyt Guerlain saa pienen syysloman, jonka jälkeen aletaan rauhakseltaan miettimään nelivuotiskauden juttuja ja myöhemmin sitten vaikeampia asioita. Ja pian päästään jo aloittamaan kilpaileminenkin - jee!20.07.2022 - kirjoittanut omistaja
Kurjenpesässä oli aina ollut sitä jotain erityistä, joka oli herättänyt mielenkiintoa. Vaikka en aiemmin ollut tehnyt paikan kanssa varsinaisesti minkäänlaista tuttavuutta - liekkö edes ikinä käynyt paikanpäällä, en voinut vastustaa kiusausta nähdessäni heidän tarjoavan tammaa jalostukseen. Tamman emänisä oli hyvinkin tuttu (ja hieno!) Helmwaldin hevonen, eikä emäkään hassumpi ollut. Kävin nopeasti mielessäni läpi omat jälkeläisnäyttöjä tarvitsevat orini, ja muutaman vaihtoehdon kautta päädyin Grandmontiin. Astutus sopi molemmille osapuolille, ja sitten alkoikin jännitys.

Tamma tiinehtyi hienosti, ja tiineys sujui onneksi ongelmitta. Heinäkuisena keskiviikkoaamuna sain kuvan hienonnäköisestä ruunikosta tammavarsasta. Salaa olin ehkä toivonut mustaa jälkeläistä, mutta täytyy myöntää, ettei ruunikko neljällä sukalla ja valkealla naamalla ole yhtään huonompi vaihtoehto. Varsa jäi Kurjenpesään kasvamaan, ja tamman käännyttyä kolmevuotiaaksi siirrettiin se Suomesta Saksaan.

Alkutaipale on Guerlainin kanssa sujunut oikein leppoisasti. Sen kanssa pohjatyö ja alkuajan käsittely on tehty Kurjenpesässä erinomaisesti, eikä sen kanssa ole juuri tarvinnut keskustella asioista. Myös sisäänratsastus on rauhakseltaan aloitettu, eikä senkään kanssa ole kohdattu suurempia ongelmia. Alusta asti se on ollut hyvin herkkäsuinen, eikä se siedä yhtään liian kovaa kättä. Se on myös melkoisen herkkä ollut ratsastajan tasapainosta - yksikin pieni horjahdus niin jo on allekirjoittaneen tasapaino koetuksella. Guerlainilla on nimittäin halutessaan melkoisen kepoinen takapää... Mutta jospa nämä kaikki helpottaisi iän ja kokemuksen myötä.

Copyright © 2018 Heidseck Sporthorses
Virtuaalihevonen ⋅ A SIM-game horse