Ch-V Nocturna v. Helmwald
Nimi Nocturna v. Helmwald Omistaja Gabi VRL-12080, Demure Sporthorses
Rotu Hannover Kasvattaja Gestüt Helmwald
Sukupuoli Ori Rekisterinumero VH24-011-0010
Syntymäaika 29.11.2023 Painotus Kouluratsastus
Väri, Säkä Ruunikko, 168cm Koulutustaso Grand Prix

KV-I
02/2024 - 37p - "Edustava ori jolla on lennokas askel"

Ch-V

© van Uytert (with permission)
© Copyright by Fee-Fotografie (varsakuva, fohlen, foal)
Luonne Sukuselvitys Päiväkirja & valmennukset Kilpailut Varustekaappi

Luonnekuvaus

"Aloin huolestua, sillä niin moni kouluratsuistani alkoivat olla jo siinä pisteessä, että niiden kanssa aktiivinen kisaaminen on jäämässä vähemmälle. Toki harjoitellahan voi kisaeläkkeelle jäänneilläkin, mutta se fiilis kilparadoilla ja kaikkien tuttujen kilpakumppanien tapaaminen jäisi vähemmälle. Kuin sattumalta silmiini osui jo tutun kasvattajan myynti-ilmoitus, joten täytyihän sitä tarkistaa minkälaisia tulevaisuuden lupauksia oli tarjolla. Kolme varsaa kiinnitti huomioni, mutta lopulta kahdesta sovimme kaupat. Muutamaa päivää myöhemmin suuntasin kasvattajan luokse ja pakkasin junnut auton kyytiin. Nocturna oli varsoista huomattavasti reippaampi ja uteliaampi, mutta melko rauhallinen. Ori käveli rohkeasti kuljetusauton kyytiin ja oli kuin olisi matkustanut päivittäin syntymästään asti."

Nocturna on ollut varsaiästään lähtien erityisen rauhallinen ja hyvätapainen, mutta on myös osannut pitää hauskaa ja leikkiä tarhauksessa laumakavereiden kanssa. Ori on edelleen hyvin leikkisä tarhatessa, toisin kuin muut saman ikäiset hevoset, jotka hetkellisesti innostuvat joskus. Nocturna kulkee taluttaessa rauhallisesti ihmisen rinnalla. Hoitotoimet sujuvat mutkattomasti, orin nauttiessa rentona harjauksesta ja puunauksesta. Kavioiden hoito, putsaus ja kengitys onnistuvat hyvin ja Nocturna nostaa jalat innokkaasti pyydettäessä. Varustamisessa ei ole ongelmia, Nocturna ei turhia pullistele ja ottaa kuolaimet mielellään suuhunsa. Kylpyhetket ja uintireissut ovat luultavasti parasta mitä ori tietää. Erityisesti uintireissuilla Nocturna ottaa kaiken ilon irti eikä kovin innokkaasti ole lähtemässä vedestä pois.

Ratsuna Nocturna on kuuliainen ja sen työmoraali on hyvin korkea. Nocturnan liikkeet olivat jo varsana mitä hienoimman näköisiä ja sitä ne on edelleen. Orilla on kolme puhdasta askellajia, joissa se kantaa itsensä hyvin. Nocturnan askeleet on luontevia ja näyttäviä sekä hyvin mieluisia istua kyydissä. Nocturna kokoaa itsensä hyvin ja sen kanssa sujuu vaativammatkin kouluradan tehtävät helpon oloisesti. Orin ravi on askellajeista paras vaikka ei kahdessa muussakaan ole valittamista. Nocturnan ravi on pehmeää sekä näyttävää. Erityisesti vaativammissa koululiikkeissä Nocturnan voi aistia keskittyvän tekemäänsä ja suoriutuvan entistäkin paremmin.
Esteitä Nocturnan kanssa hypätään toisinaan, lähinnä jumppauksena. Normaalisti niin kuuliainen ja yhteistyökykyinen ori muuttuu kuin olisi täysin vieras. Se nauttii esteistä, mutta vauhtia ja intoa on useimmiten aivan liikaa. Nocturna kuitenkin ottaa pidätteet vastaan, mutta hätäisen kiireiset hypyt ovat yleensä vähän sinne päin. Maastossa kulkee erinomaisesti yksin sekä kaverin kanssa. Ei pelkää mitään tai ketään, lähinnä uteliaasti tarkkailee ympäristöä ja lähestyy aivan kaikkea ja kaikkia avoimen uteliaana.

Nocturna on helppo lastata niin traileriin kuin rekkaankin. Se kävelee omin jaloin kumpaanki suuntaan ja pysyy matkan ajan rauhallisena. Kilpailupaikalla Nocturna tarkkailee ympäristöä, mutta ei ota turhia kierroksia tai stressiä mistään. Orin kanssa on helppo käydä kisareissuilla ja kokemuksena ne ovat hyvin onnistuneita. Nocturna suoriutuu omasta radastaan keskittyneesti.

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Arken Nox
KTK-I, KRJ-I, HANN-II
hann, 170cm, rn
ii. Nußknacker
KRJ-I, KTK-II, HANN-I, YLA1
hann, 172cm, trn
iii. Nueaceful
hann, 175cm, trn, evm
iiii. Nosition
hann, 175cm, m, evm
iiie. Springflower
hann, 164cm, trn, evm
iie. Sunlight
hann, 169cm, rt, evm
iiei. Silent
hann, 170cm, m, evm
iiee. Blits v.d. Hoffe
hann, 170cm, rt, evm
ie. Foxfire
hann, 170cm, rt
iei. Foxeye
hann, 170cm, rtkm, evm
ieii. Feanix
evm
ieie. Cassandra
evm
iee. Venus II
hann, 172cm, rtkm
ieei. Valentino
evm
ieee. Kassiopeia
evm
e. Heidseck Starling
KV-II, KTK-III, KRJ-I
hann, 167cm, rn
ei. Sir Qualmiro
KTK-II, KRJ-I
hann, 172cm, rt
eii. San Davino
hann, 171cm, tprt, evm
eiii. Super Viño
hann, 170cm, rt, evm
eiie. Zuleika
hann, 166cm, rn, evm
eie. Cosmopolitana
hann, 165cm, trn, evm
eiei. Continello
hann, 169cm, rn, evm
eiee. Daisy Deluxe
hann, 165cm rt, evm
ee. Amphirite
hann, 164cm, m
eei. Aengus
hann, 164cm, m, evm
eeii. Archold
hann, 166cm, rn, evm
eeie. Marena
hann, 164cm, trn, evm
eee. Lodra
hann, 166cm, trn, evm
eeei. Leeway
hann, 167cm, rt, evm
eeee. Sahra
hann, 163cm, m, evm

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu Sukupuoli Nimi Emä Omistaja
00.00.0000 Rotu Ori / Tamma Nimi Emä Omistaja

Valmennukset

Päiväkirja

20.02.2024 - Varsalaatiksen ensikertalaiset
Edeltävänä iltana olimme pesseet Nocturnan huolellisesti ja kuivauksen jälkeen loimitettu, ihan vaan varuiksi, sillä en ollut varannut seuraavalle aamulle aikaa uudelleen pesuun. Aamulla tallissa odotti onneksi edelleen loimi päällä siistissä kunnossa oleva ori. Tuo ori ei varmasti ymmärtänyt mitä tapahtuu, se vain odotti aamuruokiaan kuten tavallisesti. Minä sen sijaan melkein tärisin jännityksestä, vaikka periaatteessa eihän tässä pitäisi olla mitään sen poikkeavampaa kuin aiemmilla kerroilla. Olimme lähdössä Nocturnan kanssa kouluvarsojen laatuarvosteluun, jossa olisimme ensimmäistä kertaa ikinä. Saksaan muutettuani aloin tutustua laajemmin laatuarvosteluihin ja kävin viime vuoden puolella jo yhden varsan kanssa, mutta se oli estevarsoille suunnattu, joten nyt olimme menossa jälleen täysin uutta asiaa kohti. Nocturna sai aamuruokansa, muiden täytyisi odottaa aamuvuorolaisia nyt. Orin syötyä ruokansa, sen hoitaja Emma alkoi valmistella oria kuljetusta varten. Itse valmistelin itseni ja kaikki tarvittavat paperit sekä siirsin kuljetusauton tallin edustalle. Pian pääsimmekin matkaan.

Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuus helmikuussa 2024 järjestettiin Harmony Sporthorsesin tiloissa. Meiltä sinne oli matkaa huikean 8 tunnin verran, joten lähdimme edeltävänä päivänä liikkeelle ja majoittuisimme paikan päällä yön yli. Toki matkamme kesti lähemmäs 10 tuntia pysähdyksineen ja Nocturnan jaloitteluineen. Nocturna kuitenkin matkusti oikein mallikelpoisesti ja rauhallisesti. Perille saapuessamme siirsimme Nocturnan sille varattuun pieneen tarhaukseen, jossa se saisi jaloitella vielä ennen vieraskarsinaan majoittumista. Ori sai pitää edelleen loimea yllään, koska etenkään arvostelupäivän aamuun en haluaisi pesua suorittaa uudestaan. Melko siistinä kuitenkin selvittiin ja ennen iltarehujaan Nocturna siirtyi vieraskarsinaansa. Tehtyämme viimeiset valmistelut aamua varten siirryimme itsekin syömään ja nukkumaan vierasmajaamme Emman kanssa.

Aamulla vierastallissa oli melkoinen hässäkkä. Nocturna otti kuitenkin rennosti ja ei juurikaan välittänyt vieraasta paikasta saati stressistä ympärillään. Minä sen sijaan meinasin tiputella tavarat käsistäni ja olla aivan hukassa kokoajan. Onneksi Emma osasi ottaa myös rauhallisemmin. Nocturna esiintyisi tänään 3-vuotiaiden ryhmässä numerolla 13, joten emme olisi aivan ensimmäisenä, muttei viimeisiäkään kun meidän jälkeen olisi vielä parikymmentä upeaa 3-vuotista osallistujaa. Meidän vuoromme tuli yllättävän pian. Ensin oli vuorossa rakenne arvostelu. Onneksi olimme käynneet muutamissa varsanäyttelyissä, joten olimme myös harjoitelleet nätisti seisomista. Rakenteesta Nocturna sai 6/10 pistettä, mikä on oikein hyvä näin alkajaiseksi. Seuraavaksi tuomari arvosteli Nocturnan askellajit, en tiedä mitä tapahtui, mutta yleensä niin nätisti kävelevä ori käveli kuin mikäkin räsynukke. Meinasin hävetä silmät päästäni, koska ei Nocturna ikinä aiemmin ole tuolleen kävellyt. Käynnistä sai vain 1/5 pistettä. Ravi sen sijaan sujui paljon paremmin, ehkä jopa normaalia paremmin ja siitä tulikin 5/5 pistettä. Laukassa taas Nocturna ei näyttänyt mielestäni parastaan, se innostui ja laukka oli vähän jäykän oloista. Laukasta pisteitä tuli 2/5, mutta siihen on vain tyydyttävä. Lisäpisteitä askellajeista tuli kuitenkin ihan hyvin, tuomarikin taisi huomata, ettei menty ihan normaalisti. Lisäpisteitä kertyi 4/4. Sukupisteitä katsottiin hevosen tietojen pohjalta, joten tässä vaiheessa siirryimme areenalta pois odottamaan luokkamme loppua ja tuloksien saantia.

Luokkamme loppui ajallaan ja oli aika siirtyä kuulemaan pisteiden määrät sekä lopulliset tulokset. En tiennyt vielä tähän mennessä minkään osa-alueen pisteitä, joten odotin meidän lähtevän tyhjin käsin tilaisuudesta pois. Tuomari kertoi sukupisteiksi meille 9. Näissä ei mitään pisterajaa ole, joten kuuntelin hieman muiden tuloksia niiden osalta ja pohdin oliko se hyvä vaiko ei. Aika keskinkertainen pistetulos kuulemani mukaan, moni jäi alle sen. Lopuksi päätuomari jakoi vielä ylimääräiset laatupisteet, joita jaetaan enintään kolmelle osallistujalle ja ne toimivat erityismainintana lupaaville tuleville kouluhevosille nähden kokonaisuutena hevosen. Emma sanoi minulle jotain, että enkö kuullut mitä sanottiin. No en, mietin vain kotiutumista tyhjin käsin. Emma toisti kuulutuksen, Nocturna sai 10 laatupistettä. En voinnut uskoa sitä todeksi. Lopuksi kuulutuksessa pyydettiin areenalle luokkavoittajat. Olin jo alkamassa pakkaamaan, kun viimeinen luokkavoittajan nimi kuulutettiin. Huudahdin yllätyksestä, sanoiko se äsken Nocturnan nimen? Emma tyrkkäsi orin käsiini ja käski siirtyä areenalle ja vähän vauhdilla.

Kotimatkalla olin edelleen yhtä hämmentynyt tapahtuneesta. Kaikista 33 luokkaan osallistuneesta juuri Nocturna sai luokkavoittaja V palkinnon. Tuomarin lyhyt kommentti laatupisteiden antamiseen kuului: "Edustava ori jolla on lennokas askel". Kokonaispisteeksi saimme 37, joka tarkoittaa sitä, että saimme KV-I laatuarvon. Tiesin oria ostaessa, että siitä tulisi vielä jotain hyvää. Onhan se aina ollut reipas ja utelias sekä liikkeiltään jo alusta alkaen mitä mainioin, mutta niinkin epäonnistuneen tilaisuuden jälkeen saimme enemmän kuin odotimme. Kotimatka tuntui kestävän paljon vähemmän kuin menomatka, vaikka pysähdyksiä oli yhtä paljon ja aikaakin kului lähes saman verran kuin tullessa. Kotipihaan kurvatessamme näimme tallin edustalla vastaanoton. Katsoin Emmaa kysyvästi, koska ei tällaista vastaanottoa aiemmin ole ollut. Emma sanoi laittaneensa muutaman viestin tuloksistamme. Kiva, en kyllä jaksaisi nyt mitään kakku kahveja, vaikka ne olisikin enempi kuin tilanteeseen sopivat.

29.12.2023 Majakka ja perävaunu
Tallimestari Saralla piti olla vapaapäivä, mutta olin jo viikkoa aiemmin suostutellut häntä lähtemään avukseni noutamaan varsa kaksikkoa. Olin jo edeltävänä iltana laittanut hevosrekan kuntoon, joten nyt aamulla ei tarvinnut muuta, kuin lähteä ajamaan. Odottelin tallin pihassa Saraa, jonka piti saapua klo 5.30, että pääsisimme ajoissa matkaan. Lähes varttia myöhemmin Sara ajoi oman autonsa parkkiin ja nousi autostaan melko väsyneen näköisenä. En ehkä kuullut kaikkea mutinaa, mutta Sara taisi ilmaista, ettei hän enää ikinä lupaudu lähteä minnekkään hevosen hakureissuille mukaan. Hänen onneksi päätin ajaa menomatkan, jolloin Sara voi jatkaa uniaan vielä muutaman tunnin.

Noin kahta tuntia myöhemmin saavuimme määränpäähämme. Pihaan ajaessamme tallin omistaja, Sonya, tuli meitä vastaan. Hän oli järjestänyt toisen varsoista Belgian talliltaan tänne Saksaan, joka helpotti meidän hakureissuamme huomattavasti. Vaihdoimme kuulumisia samalla kun siirryimme varsojen luokse. Kaksikko oli saanut tutustua nyt parin viikon ajan toisiinsa ja niistä oli tullut heti erottamattomat. Sonya kuvaili, kuinka pojista on tullut majakka ja perävaunu. Majakalla hän tarkoitti Nocturnaa, joka ei jäänyt meillekkään epäselväksi. Nocturna tuli portille katselemaan meitä uteliaasti, kun taas perävaunuksi "ristitty" Turkka käveli tiiviisti perässä jääden Nocturnan taakse piiloon. Nocturna otti kuitenkin kaiken huomion vastaan ilomielin. Se antoi meidän heti rapsutella itseää ja käyttäytyi poikkeuksellisen hienosti nuoreksi oriksi, kuin olisi huomattavasti ikäistään kypsempi.

Paperihommien jälkeen oli aika siirtää juniorit rekan kyytiin ja palata kotiin. Nocturna käveli valppaasti, mutta luottavaisesti kyytiin. Se päästi hieman hätääntyneen huudahduksen, kun kaveri ei tullutkaan suoraan takapuolessa kiinni, mutta rauhoittui Turkan sännätessä rekkaan huutelun seurauksena. Kotimatka sujui mukavasti. Nocturna ei ollut kuulemma matkustanut paljoa, muutamasti harjoitelleet kyytiin menemistä ja pientä ajelua, joten siihen nähden se kulki kuin mikäkin vanha tekijä.

Kotipihaan päästyämme Sara parkkeerasi rekan lähelle aitauksia. Olimme valmistelleen varsakaksikolle oman tarhauksen jo aiemmin, jotta ne pääsevät suoraan jaloittelemaan kotiuduttuamme. Nocturna tuli rekasta ulos ylväästi. Se hirnui kimakasti ja sai kerättyä viereisistä tarhauksista hyvin uteliaita katseita. Ori lähti heti kauheaa kyytiä juoksemaan ympäriinsä häntä pystyssä. Nocturnan menoa oli upeaa katsoa. Sen liikkeet näyttivät jo nyt todella upeilta. Vauhti toisaalta pysähtyi yllättäen hieman kohmeisella nurmikolla, kun Nocturna lensi kyljelteen maahan. Katsoimme henkeä haukkoen, että nytkö se jo teloi itsensä, mutta ori nousi hieman pöllämystyneenä ylös ja jatkoi menoaan hieman varovaisemmin. Perävaunu kulki perässä jatkuvasti, hieman epäilevästi meitä ja muita hevosia vilkuillen. Juostuaan tarpeeksi Nocturna lähestyi viereisen tarhauksen hieman vanhempaa oria, joka katseli kaula pitkällään uusia tulokkaita. Nocturnan lähestyessä liiankin itsevarmasti kyseinen ori vetäisi korvat niskaan ja irvisti, jolloin Nocturna tyytyi katselemaan hieman kauempaa. Jätimme varsat ulkoilemaan ja syömään heinäannoksiaan, jonka jälkeen Sara lähti kotiinsa viettämään vapaapäiväänsä. Illalla siirsin kaksikon talliin omiin karsinoihinsa. Nocturna oli melkoisen väsynyt kaikesta päivän energianpurkauksesta.

Ominaisuudet

Ajankohtaiset ominaisuuspisteet ja kilpailutiedot.

Kilpailee porrastetuissa vt.

Näyttelyt

NJ - 15.02.2024 - Demure Sporthorses - varsaSERT - tuom. Jannica VRL-04799

NJ - 25.02.2024 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - varsaSERT - tuom. Terhi VRL-01403

NJ - 15.04.2024 - Demure Sporthorses - varsaSERT - tuom. Veera R. VRL-10735

Varusteet & hoito-ohjeet

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse
Tämä on virtuaalitalli - This is a sim-game stable
Ulkoasu, materiaalit © Gabi, VRL-12080 / Sähköposti, 2023
Otsikon kuva © okchomeseller, CC BY 2.0 DEED