Esittely

Pienen kirkasvetisen järven rannalla, peltojen ja metsien ympäröimänä Etelä-Savossa sijaitsee pieni maalaiskylä Tervala. Tervalassa oli ennen elämää ympäri vuoden - nykyään siellä asuu lähinnä eläkeiän kynnyksellä olevia pariskuntia vanhoissa maalaistaloissaan sekä kesäisin mökkiläisiä. Vanhoista hyvistä ajoista muistuttamassa ovat enää Katajan lammastilan pelloille kesäisin pystytettävät heinäseipäät ja vuosittain järjestettävät kinkerit, jolloin muutama kymmenen kyläläistä kokoontuvat yhteen viettämään aikaa.

     

Kaikkien peltotilkkujen ja metsälämpäreiden pirstaloiman kylän ytimessä sijaitsee Rihtniemi, joka toimi ennen maitotilana ja nykyisin hevostallina. Lähes sata vuotta vanha punainen päärakennus nököttää pihamaan laidalla. Aivan talon etupihalla sijaitsee koko tilan elämä: vanhasta navetasta remontoitu hevostalli ja suloinen aitta. Kaksikerroksisen aitan alakerrasta löytyy roppakaupalla maatilan roinaa aina jostain neljäkymmentäluvulta alkaen, siistimällä siitä saisi aikaan vaikka pienen kotimuseon, jos viitsisi tehdä. Yläkerran kolmeen huoneeseen mahtuu nukkumaan vieras jos toinenkin.

Navettaan rakennettu hevostalli rakennettiin rahan puutteessa pääasiassa kaikesta tilalta jo ennestään löytyvästä materiaalista, eikä vasta muutama vuosi sitten valmistunut remontti näytä sisältä ollenkaan siltä, että siellä olisi koskettu yhtään mihinkään tällä vuosituhannella. Karsinoiden ovet avautuvat käytävälle päin ja karsinoiden väliseinissä on kalterit. Kolmentoista karsinan lisäksi tallissa on tilava varustehuone, kuivaushuone loimille, pesukarsina, oma syvennys hevosten rehuille sekä wc. Varustehuoneessa on jokaiselle hevoselle oma lukittava varustekaappi, joissa on tilaa säilyttää kaikki varusteet varaloimista satulaan ja suitsiin. Tallin päädyssä on ovi suoraan lantalaan. Tallin pääoven puoleisessa päädyssä on pieni katos kuivikkeille ja heinäpaaleille.

     

Tilalla asuvat hevoset saavat viettää leppoisaa elämää suurissa hyväpohjaisissa tarhoissa, joihin ne tarhataan mahdollisuuksien mukaan pareittain. Kesäisin hevosille rakennetaan suuri laidun vähän matkan päähän tallista. Iso, hiekkapohjainen ratsastuskenttä rakennettiin tallin ja päärakennuksen väliin. Kenttää huolletaan päivittäin vuoden ympäri, mutta valitettavasti rankkasateiden jäljiltä se on usein märkä ja lätäkköinen. Kentän nurkassa on kasa estepuomeja ja muutamia tolppia hyppäämistä varten. Kesäisin estetreenit on mahdollista siirtää myös maastoon, sillä Rihtniemellä on ikioma maastoreitti, jonka varrelle on rakennettu useampia maastoesteitä! Maastoestereitin lisäksi tallin lähiympäristössä kiemurtelee kunnollisia hiekkapohjaisia reittejä joita pitkin voi ravata ja laukata, mutta halutessaan metsään pääsee myös ratsastamaan pieniä kinttupolkuja pitkin. Muutaman sadan metrin päässä tallista on Rihtniemen oma hiekkapohjainen ranta, jossa on mahdollisuus uittaa hevosia.

Kylällä vakituisesti asuvat asukkaat ovat rentoa porukkaa eikä heitä haittaa, jos joskus sattuu ratsain eksymään kotipihaan saakka - tielle ei kuitenkaan saa jättää lantakasoja vaan ne tulee potkia sivuun. Ei olisi ennenkuulumatonta, jos naapurin vanha mummo kutsuisi ratsastajat kahville ja pullalle kesken maastolenkin. Kesäasukkaat eivät kaikki ole yhtä suopeita hevosten suhteen ja mökkiteillä ratsastamista kannattaa välttää.

     
     

Tallin pohjapiirros ja tallipihan kartta

Karsinajärjestys:
1.
2.
3.
4. Kirppu
5. Naatti
6. Dylan
7.
8.
9.
10.
11. Blondi
12. Hippu
13.

Tarhajärjestys:
1. Naatti & Dylan
2. Blondi & Kirppu
3. Hippu
4.
5.
6.
7.
8.