Poniniemen Lightyear

KTK-I, KRJ-I, KV-II

Rotu newforestinponi
Sukupuoli, säkä ori, 145 cm
Väri ruunivoikko, Ee/Aa/nCr
Syntymäaika 31.05.2018, 8-vuotias
Kasvattaja Poniniemi, Suomi
Omistaja Käpälämäen ponitalli, VRL-12454
Koulutustaso Helppo A
Rekisterinumero VH18-027-0148

Kuva © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Kun yhdistetään kaksi upeaa kouluponia, tuloksena ei voi olla muuta kuin lastenelokuvan mukaan nimetty pyöreä poniori. Ei sillä, että ponissa, sen nimessä tai sen ruokahalussa olisi jotain moittimista. Pyöreärunkoinen Buzz on ulkonäöltään kuin halittava nallekarhu. Ja sellainen se oikeastaan onkin. Ori on varsin herttainen ja hyväkäytöksinen otus, jonka kanssa kaikki tekeminen on kivaa. Sen voi hoitaa vapaana karsinassa ja karsinan oven voi jättää auki siksi aikaa, kun lähtee hakemaan varusteita varustehuoneesta.

Vanhemmistaan poiketen Buzz ei pelkää mitään eikä säiky koskaan. (Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan, mutta tämän ponin kohdalla voidaan tehdä poikkeus.) Helppo ratsu Buzz ei silti ole, sillä se on melkoisen reaktiivinen ja reagoi varsinkin eteenpäin pyytäviin apuihin voimakkaasti. Buzz kulkisi mielellään etupainoisena ja raskaana kädelle, ellei ratsastaja osaa houkutella sitä nousemaan etuosastaan. Kun Buzzin saa ratsastettua takaosalleen, se antaa ratsastajalleen todella kevyen tunteen ja alkaa reagoida myös pidättäviin apuihin nopeammin.

Maastossa Buzz käyttäytyy kuten kaikkialla muuallakin, sillä voi kävellä pitkin ohjin tilanteessa kuin tilanteessa. Kotipihan ulkopuolella Buzzista löytyy uusi entistä reippaampi vaihde ja pidätteet saattavat joskus mennä kuuroille korville, mutta se ei koskaan ryöstä tai käänny 180 astetta ympäri jännittävän tilanteen tullessa vastaan. Kouluratsastus ja maastoilu ovat ehdottomasti Buzzin juttuja, esteratsastus ei niinkään. Orilta puuttuu täysin hyppytekniikka ja estesilmä, mutta ihmekös tuo, onhan se kuitenkin koulusukuinen poni.

Suku

i. Poniniemen Boysenberry
Ch, KTK-II
ii. Ruskamäen Beorn
KRJ-I
iii. Silverstrands Sebastian
iie. Beren Palan-Dirith
KTK-II
ie. Poniniemen Doseydotes
KTK-II
iei. Penmayne Hurricane
KTK-I
iee. Isabella
e. Poniniemen Twinkleshine
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
ei. Berryhill Matlock eii. Lakehead Marabou
eie. Belgrave Idria
ee. Poniniemen Tambourine
Ch, KTK-II
eei. Downy Final
KV-III
eee. Penbeck Petronella

Jälkeläiset

o. Pawhill Lowlife Highlights s. 09.07.2021
o. Toy Story s. 04.01.2023
t. Ceiriosen Chiara s. 06.01.2023

Kilpailut

Buzz on kilpaillut kouluratsastuksessa tasolle 5/4. Tarkemman kilpailustatistiikan näet sen VH-profiilista.

Päiväkirja

22.02.2021 kouluvalmennus, valmentajana Veera R.
Olin vetänyt niskaani kolme kerrosta vaatetta, karvalakin ja paksuimmat hanskat mitä torpastani löysin. Olin yrittänyt ratsukkoa houkutella meidän maneesiimme, mutta ponin omistaja oli niin kiireinen, ettei kerennyt meille päin ajelemaan. Tässä sitä nyt täristiin sitten Käpälämäen kentän laidalla katselemassa ratsukon alkukäyntejä pakkassäässä. Eipä tuota pakkasta nyt niin paljoa ollut, ehkä miinus viisi, mutta jos seisoskelee pääasiassa niin kyllä siinä kylmä tulee jo lyhyessä ajassa.

Ratsukko oli jo tovin kävellyt, joten huikkasin ratsastajalle, että siirtyy raviin, niin pysyy hänkin jotenkuten lämpimänä. Alkuverryttelynä ratsukko sai tehdä kahdeksikkoa kevyessä ravissa, keskellä kevennystä vaihtaen ja päätyihin ympyrät tehden. Buzz näytti liikkuvan hyvin eteen itse, mutta roikotti päätään kyllä täysin ohjien varassa, vaikka ratsastaja välillä koitti sitä ylös pilkkiä. Kehotin ratsastajaa koko ajan liikuttelemaan nimettömiään hieman, ettei poni ota ohjasta itselleen viidettä jalkaa. Buzz paransi tämän jälkeen hyvin, ei ihan perään antoon asti, mutta rupesi myötäämään niskasta ja ratsastajankaan kädet eivät olleet enää niin kovilla.

Seuraavaksi ratsukko sai ottaa laukkaa uraa pitkin, mutta päätyihin tuli tehdä taas ympyrät. Orille ei paljoa laukkaa tarvinnut ehdotella, kun se jo lähti kiitämään. Keskityimme ensiksi löytämään hyvän hitaan laukan, että poni saatiin avuille ja johonkin tasapainoon. Tämän jälkeen pitkillä sivuilla voitiin ottaa reippaampaa laukka – askelta pidentämällä, ei nopeammin eteenpäin rummuttamalla. Kun laukat oli otettu kumpaankin suuntaan, sai ori hengähtää ja venyttää kaulaansa välikäyntien ajan.

Seuraavaksi ratsukko lähti tekemään siirtymisiä. Aloitimme käynnissä ihan pysähdyksillä ja tavoitteena oli, että ori jaksaa odottaa ratsastajalta luvan lähteä käyntiin. Tätä jumpattiinkin tovi, ennen kuin ori ilmeisesti koki jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Seuraavaksi pysähdyksiin otettiin mukaan kolmen askeleen peruutukset. Tässä tärkeää oli, että Buzz peruutti suoraan, eikä lähtenyt kääntämään takalistoaan keskelle.

Buzzille paljon mieluisampaa oli ravista käyntiin ja takaisin siirtymiset. Käyntiä mentiin viisi askelta ja orilla oli hyvin tehokkaat siirtymiset takaisin raviin. Tätä tehtävää ei todellakaan tarvinnut kauaa hinkata. Laukkatehtäväksi ratsukko sai mennä uraa pitkin harjoitusravissa ja tehdä laukkaympyrät jokaisen sivun keskelle. Muutama laukannosto meni ihan huti ja osa ympyröistä ei alkuun ihan ympyröiltä näyttänyt. Kun Buzz saatiin taas palautettua ruotuun, alkoi nostot osumaan kohdalleen ja ympyrät olemaan ympyröitä. Tämän tehtävän jälkeen ratsukko sai ravailla pidennetyin ohjin kevyessä ravissa edestakaisin ennen loppukäynteihin siirtymistä. Tässä kohtaa itse karkasin jo talliin sulattelemaan varpaitani.

26.07.2022 kouluvalmennus, valmentajana Gabriella
Moikkasin tuttua ratsastajaa ja kyselin ponista jotain ennakkotietoja.
"Okei, eli miltäs kuulostais pohkeenväistöt ja takaosakäännökset? Sillä saatais liikaa ahdistelematta ponia heräteltyä liikkumaan ylöspäin ettei eteenpäinpyrkimys kärsi", ehdotin kertomuksen päätteeksi. Saatuani hyväksynnän seurasin vielä hetken alkuverryttelyjä. Buzz välillä yritti hieman protestoida ratsastajan apuja, mutta liikkui kuitenkin kiltisti eteenpäin.

"Tuu vaan normaalisti uraa pitkin, sit vähän väistöä uralta pois, suoristus ja sitten takas uralle", neuvoin. Buzzin takapää meinasi ajoittain jäädä vähän jälkeen, eikä jalat astuneet kunnolla ristiin. Ulkoapujen tarkennus ja ponin hienoinen suoristus olivat kuitenkin apu tähän ongelmaan ja ori pääsi liikkumaan vapaammin.
"Huomaatko, oot ite nyt vähän kaatuneena sinne vasemmalle? Korjaa omaa asentoa keskelle satulaa, niin pitäisi helpottaa entisestään."
Ja niinhän siinä kävi. Buzz alkoi väistää paremmassa tasapainossa, joten pyysin samaa tehtävää myös ravissa. Ravissa ori oli jo paremmin avuilla, sekä menossa ylämäkeen päin joten väistöt menivät itseasiassa aika hyvin.
"Nyt pieni paussi ja otetaan sitten niitä takaosakäännöksiä ja laukannostoja."

Ratsastaja keräsi ohjat samalla, kun selitin mitä olin ajatellut tehtäväksi. Buzz ryhdistäytyi tauon jälkeen hyvin töihin ja ensimmäinen takaosakäännös sujui hyvin, minkä jälkeen tuli suoristus ja melko pian laukannosto. Itse nosto oli vähän löysä, eikä laukka lähtenyt heti pyörimään toivotulla tavalla. Kuitenkin toistojen kautta nostot napakoituivat ja ratsukko suoritti tehtävää oikein moitteettomasti. Ihan lopuksi ratsukko laukkasi isolla pääty-ympyrällä molempiin suuntiin vain, että laukka pyöri hyvin ja siihen oli hyvä lopettaa.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja, muokkaus: VRL-12454   |  Kuvat © VRL-12454 & Aaron Burden  |   Tausta © Ava Patterns

virtuaalitalli   |   virtuaalihevonen  |   a sim-game stable   |   a sim-game horse