Pyökin Zha Zha Zha

rautias aa ee haflingerori, 141 cm
syntynyt 23.03.2023 Suomessa, 5-vuotias
VH23-057-0032

kasvattanut Pyökkipolku
omistaa Juulia, VRL-12454

ko  :  helppo A      va  :  noviisi

Kun Zorro oli vielä ajatuksen tasolla oleva satuponi, haettiin kaikin puolin toimivaa harrasteratsua. Eri yhdistelmiä pohdittiin pitkään ja hartaasti kunnes päädyttiin “Sakkeen” ja “Cisuun. Suvun molemmilta puolilta löytyy pääpiirteittäin vain hyväluontoisia hevosia, joten voisiko sellaisista vanhemmista odottaa pöllömpää varsaa?

Odotukset täyttyivät, jopa ylittyivät. Zorro on nuoresta asti ollut käytökseltään oikein kohtelias ja ihmistä kunnioittava, eikä sen kanssa yleisimmin ole esiintynyt ongelmia - lukuunottamatta parin vuoden kohdalla tapahtunutta murrosikää jolloin poni osasi käydä hermojen päälle. Tuosta ajasta lähtien ori on tuntenut omat rajansa ja arvonsa vallan hyvin, mutta nekin Zorro osaa näyttää varsin kohteliaasti nostamatta suurempaa draamaa. Muistuttelua tapahtuu pienieleisyydestä johtuen melko useasti, onhan poni melko herkkäkin. Ylimääräisestä rapsuttelusta ja läheisyydestä se ei niinkään perusta, ellei kyseessä satu olemaan herran aivan ylin lempi-ihminen. Hevoslaumassakin Zorro viihtyy lähinnä yhdessä parhaan kaverinsa kanssa hieman kauempana muusta laumasta. Sanottakoon sitä siis introvertiksi herrasmieheksi.

Kuten sanottu, hoitotoimenpiteet eivät enää tuota Zorrolle ongelmia. Kengittäjälle helppo asiakas, jopa yksi suosikeista kuulemma. Jalka ylös, kenkä kiinni, jalka alas, homma ohi - murrosiästä kasvettuaan homma alkoi luistamaan kuin kesärengas peilijäällä. Ainoa pieni kengitykseen liittyvä haaste on talvikelit, sillä hokkikengässä Zorroa ei voi pitää orin vetäessä lihaksensa kokovartalokipsiin ne jaloissaan. Mutta niinhän se on, ei korkokenkiä ole tehty tosimiehille… Eläinlääkäreidenkään kanssa ei ole esiintynyt ongelmia erittäin lievää piikkikammoa lukuunottamatta. Kammon selättämiseen riittää vallan hyvin rauhallinen tila ja pari porkkanaa niin homma sujuu taas. Siitä huolimatta että kyseessä on ori, voi sen hoitaa karsinassa vapaana ja käytävälläkin riittää yksi naru jos vain sellaisen muistaa kiinnittää. Seisoo Zorro käytävällä irrallaankin hyvän tovin ennen kuin tajuaa vapautensa ja saattaa poistua hiljalleen paikalta. Satulat, suitset, loimet ynnä muut varusteet se antaa laittaa nokkaa nyrpistämättä. Pienistä lapsista tai kovasta hälinästä Zorro ei välitä vaan tuppaa stressaantumaan herkästi. Myöskään ylimääräinen pusuttelu ja lässyttely ei ole pojan mieleen, “hommahousut jalkaan ja menoksi!”.

Työskentely Zorron kanssa on mukavaa, niin maasta kuin selästä käsin. Työmoraali orilla on korkea ja se jaksaa puurtaa tuntikaupalla. Jos kyseessä olisi ihminen, olisi hän varmasti kovemman luokan suorittajapersoona. Ratsain ori on miellyttävä vaikka erittäin tarkka. Opettavaista Zorron tarkkuus onneksi on, sillä se vaatii korjausta ratsastajan erheellisiin pyyntöihin heti eikä ole kykenevä etenemään epäselvillä tai häiritsevillä avuilla. Erityisesti huomiota tulee kiinnittää jalan käyttöön - jännittynyt reisi ja puristava pohje saavat Zorrossa aikaan niin sanotun rautakankiefektin. Ori kyllä työskentelee myös tällöin, mutta muuttuu oitis jäykäksi ja jännittyneeksi, kuin rautakangen nielaisseeksi. Vaikka se todellisuudessa omaa mukavat ja ilmavat liikkeet, jännittävällä ratsastajalla ne muistuttavat lähinnä kirjoituskoneen tikutusta. Sanonta vähemmän on enemmän pätee Zorron kohdalla vähintään satakymmenprosenttisesti. Kaiken ylimääräisen räpeltämisen saat jättää pois, Zorro kyllä hoitaa.

Sileällä työskennellessä Zorro on ehdottomasti parhaimmillaan, muttei se pienillä estetehtävilläkään täysi tampio ole. Paljoa sen kanssa ei vielä ole hypätty mutta ne kerrat ovat sujuneet oikein mukiinmenevästi. Se omistaa hyvän estesilmän, mutta itseluottamusta nuoriherra kaipaisi lisää. Tehtävien vaikeustason noustessa vaatii ratsastajalta paljon tukea ja ohjeita rohjetakseen yrittämään kunnolla. Pienemmillä ja suhteellisen simppeleillä tehtävillä taas Zorro on näppärä eikä vaadi normaalia enempää tukea. Esteiden ja puomien harjoittelu saavat tosin oriin useasti unohtamaan malttinsa ja meno saattaa kehkeytyä sähläämiseksi orin unohtaessa esteiden korkeuden jättäessään huimat ilmavarat loikkiinsa.

Ratsastuskentän ulkopuolella Zorro on menevä, erittäin menevä. Se on melko maastovarma, joskin koirat ja suuret koneet jännittävät ja on hyvä kiertää kauempaa. Ori on oppinut tuntemaan lähiseutujen laukkasuorat ja useimmiten on niille saavuttaessa valmis baanattamaan. Mukavaa sen kanssa rallittelu kuitenkin on, sillä vauhdista huolimatta poni antaa kiinni helposti pyydettäessä. Muistaa vain pitää varansa, sillä laukkaluvan saadessaan lähtee kuin hauki rannasta!

Ajohommat se tuntee myös kuin omat korvansa joista ori itse asiassa on melko herkkä ja nauttii niistä. Zorrolla on ajettu niin yksikössä kuin kokeiltu parin kanssa ajoa, mutta jälkimmäinen vaatii vielä paljon totuttelua. Mahdollisesti kilpailevaa parihevosta Zorrosta ei edes tule, sillä vierellä kulkeva toinen hevonen saa nuoren oriin selkeästi ahdistuneeksi ja ärsyyntyneeksi. Yksin ajaessa poni on likimain samanlainen kuin ratsain, miellyttävä joskin hyvin herkkä. Kaikki kolme osakoetta sujuvat siltä mukisematta ollen parhaillaan kouluajossa.

Luonteen on kirjoittanut Eveliina, kiitos!

i. Zabadaa SVM
KTK-II
ii. PP's Zapadapa
KTK-III
iii. Alegre's ZapZap
iie. Shamrock's Neria
ie. KV Enneuni
EV-III
iei. Falling Nirvana
iee. Candy
e. A.D. Kissing Crystal ei. Auroran Crystal Hallow
KTK-II
eii. Cairbre Eytan
eie. Mira's Golding Hani [kadonnut]
ee. French Kiss Rewa
VSN Ch, KTK-III
eei. Corona's French Flame
Ch, KTK-III, KRJ-II, KERJ-II, YLA2, VPA1*
eee. Inspired Kiss


Muut sukulaiset ▼

Isälinja: (4) Zabadaa SVM - PP's Zabadapa - Alegre's ZapZap - Freeholders Zappa
Emälinja: ()

o. Varsan Nimi

★ 00.00.0000    i. Isän Nimi    om. Omistaja


t. Varsan Nimi

★ 00.00.0000    i. Isän Nimi    om. Omistaja


t. Varsan Nimi

★ 00.00.0000    i. Isän Nimi    om. OmistajaKilpailustatistiikka ▼

Tähän tulee hevosen kilpailustatistiikka, sijoitukset sekä näyttelytulokset sitten kun niitä on.

00.00.0000    kouluvalmennus    ✎ valmentaja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam diam nibh, euismod quis porta ac, molestie a enim. Integer tristique est vel libero sollicitudin scelerisque. Sed a dictum tellus, in ultrices est. Donec at diam sit amet tortor finibus molestie vitae non diam. Proin scelerisque dictum velit nec accumsan. Pellentesque volutpat convallis diam id congue. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Fusce vel metus nulla. Nulla elit quam, rhoncus non nulla ut, iaculis fermentum diam. Phasellus gravida, ipsum et egestas condimentum, urna erat eleifend sem, nec porttitor quam nunc ac metus.

Varismäki on virtuaalitalli ja jokainen tallissa asuva hevonen on virtuaalihevonen
© Varismäki, ulkoasun kuvat © Roshoeve, VRL-01811, W (VRL-00121)