Turquoise Couture
Nimi Turquoise Couture Omistaja Gabi VRL-12080, Demure Sporthorses
Rotu Hannover Kasvattaja Couture Sporthorses
Sukupuoli Ori Rekisterinumero VH24-011-0013
Syntymäaika 26.11.2023 (3v - 26.01.2024 ; 4v - 26.03. 2024) Painotus Esteratsastus
Väri, Säkä Kimo, 166cm Koulutustaso 160cm

EV-I
04/2024 Estevarsojen laatuarvostelu

© Scirlin
Luonne Sukuselvitys Päiväkirja & valmennukset Kilpailut Varustekaappi

Luonnekuvaus

Aloin huolestua, sillä niin moni esteratsuistani alkoivat olla jo siinä pisteessä, että niiden kanssa aktiivinen kisaaminen on jäämässä vähemmälle. Toki harjoitellahan voi kisaeläkkeelle jäänneilläkin, mutta se fiilis kilparadoilla ja kaikkien tuttujen kilpakumppanien tapaaminen tuo omaa tunnelmaansa ja intoa. Kuin sattumalta silmiini osui jo tutun kasvattajan myynti-ilmoitus, joten täytyihän sitä tarkistaa minkälaisia tulevaisuuden lupauksia oli tarjolla. Kolme varsaa kiinnitti huomioni, mutta lopulta kahdesta sovimme kaupat. Muutamaa päivää myöhemmin suuntasin kasvattajan luokse ja pakkasin junnut auton kyytiin. Turquoise oli kaksikosta huomattavasti ujompi, toisaalta eihän se ollut majaillut vasta paria viikkoa enempää itselleen vieraassa paikassa, sillä kasvattaja oli järjestänyt orin Saksaan ajoissa tutustuttaakseen pojat keskenään ennen kuin haen ne. Turkaksi kutsuttu ori käveli visusti uuden kaverinsa takana eikä lähestynyt ihmisiä lainkaan. Aloin epäillä orin ostoa, mutta halusin antaa mahdollisuuden kuitenkin.

Turquoise eli kavereiden kesken Turkka on melko ujo ja vaatii oman aikansa lähestyäkseen vieraita. Laumassa se elää mieluiten taustalla, roikkuen Nocturnan takapuolessa turvallisesti etäällä muista. Ujouden takia Turkalla on oma tiivis tiimi ja ihmisten vaihtuvuutta vältetään niin paljon kuin mahdollista. Tutun ihmisen kanssa ori kykenee rentoutua ja on mitä mukavin ja rauhallisin tyyppi. Perusluonteeltaan Turkka on siis rauhallinen ja miellyttämishaluinen omia ihmisiä kohtaan. Hoitaessa on tyyppiä kaikki käy, kunhan ei hosu. Yllättävistä äkkinäisistä liikkeistä ja äänistä säikähtää, mutta ei säpsähdystä enempää tee. Nauttii harjailusta ja rapsuttelusta. Varustaessa pysyy rauhallisena ja varusteet saa laitettua ilman sen suurempia ongelmia. Turkan kengitykset hoituvat tätä nykyä erinomaisesti tutun ja turvallisen kengittäjän kanssa. Ori nostaa jalat helposti, kuin myös kavioita putsatessa. Taluttaessa kulkee kiltisti, mutta tarkkailee valppaasti ympäristöä ja on varuillaan, etenkin jos jokin asia ympäristössä on muuttunut viime näkemältä. Pysyy kuitenkin aina narun päässä ja omat tiimiläiset saavat rauhoitettua nopeasti tilanteiden jännitteet. Uuteen ihmiseen tutustuttaessa maltti on valttia, sillä kun Turkan luottamuksen saa, kuoriutuu siitä herttainen ja varsin kiltti luottoystävä. Tämä on toisaalta erittäin pitkäjänteistä hommaa, sillä luottamuksen syntyminen ei onnistu muutamalla herkulla. Turkka näyttää ujoutensa vieraita kohtaan kääntämällä takapuolen kohti. Se ei kuitenkaan potki, vaan on keksinyt tavan hankkia etäisyyttä vieraaseen.

Selkäännousun ajan Turkka odottaa aloillaan. Orin liikuttajat pysyvät myös mahdollisimman muuttumattomina, jolloin orin koulutus ja eteenpäinvienti sujuu luontevasti. Ratsastaessa Turkka kulkee valppaasti ja aluksi melko jännittyneesti. Saatuaan katsella aikansa ja verryteltyä huolellisesti, alkaa jännittyneisyys laskea ja liikkeistä tulee pehmeämpiä. Turkka on esteradalla luontainen suorittaja ja keskittyessään työskentelyynsä, se ei tuo ilmi ujouttaan saati jännittyneisyyttä ympäristöstä. Ori on melko notkea ja vikkelä, pärjäten hienosti haastavillakin radoilla ja ratsastusteillä. Hyppytekniikka on hyvä ja Turkka valikoi niin itsenäisesti kuin myös ratsastajan avuilla hyppypaikan huolellisesti. Turkkaa on totutettu huolellisesti mitä erikoisimpiin esteisiin ja koristeisiin, jonka ansiosta se suoriutuu lähes minkä tahansa yli epäröimättä.

Kouluratsastusta Turkan kanssa harjoitellaan satunnaisen epäsäännöllisesti hyppytreenien vastapainoksi. Ori osaa perustehtäviä ja työskentelee myös näiden parissa oikein mielellään. Turkalla on miellyttävät liikkeet ja se oppii jatkuvasti uusia koululiikkeitä. Erityisesti kokoamista vaativissa tehtävissä on hyvä ja erilaiset väistöt sujuu erittäin mallikkaasti. Maastoillessa on huomattavasti varautuneempi ja epäröivä, mutta kulkee kuitenkin eteenpäin. Säikkyy milloin mitäkin, mutta ei lähde pakoon vaan puuskuttaa ja säpsähtelee. Maastossa kulkee hieman reippaammin tutun kaverin kanssa.

Sukutaulu

i. Silbers Truffle Twist
EV-I
hann, 165cm, rn
ii. Tiramisu Oak
PSB-II
hann, 163cm, rnkm
iii. Tequiero D'or
KTK-II, ERJ-II
hann, 161cm, trn
iiii. The Art of War
hann, 165cm, mrn
iiie. L'Amour Juneau
ERJ-I
hann, 166cm, trt
iie. Silbers Xoxo
KTK-I, ERJ-II
hann, 166cm, rtkm
iiei. Xibalba
ERJ-I, KTK-III, Q
xx, 167cm, rtkm
iiee. VIR MVA Ch Ballade
KTK-II, ERJ-I, HANN-I
hann, 168cm, rt
ie. Champagne Oak
KTK-II, ERJ-II
hann, 166cm, m
iei. VIR MVA Ch Charmeur Oak
KTK-I, ERJ-II
hann, 165cm, trn
ieii. Chambord II
ERJ-I
hann, 168cm, trn
ieie. VIR MVA Ch Requiem
KTK-II
hann, 167cm, trn
iee. VIR MVA Ch Lunarin Oak
KTK-II, ERJ-II
hann, 168cm, rn
ieei. Lazarus
KTK-II, ERJ-II
hann, 173cm, rn
ieee. Calandra
KTK-III
hann, 163cm, rt
e. Malibu Couture
PSB-II, EV-II
hann, 170cm, rnkm
ei. Marvellous Couture
VSN RCh, PSB-I, ERJ-I, EV-I, YLA2, HANN-I
hann, 168cm, rnkm
eii. Marshall Couture
KTK-III, ERJ-I, YLA3, HANN-I
hann, 169cm, rnkm
eiii. Martineau
KTK-III, ERJ-I, HANN-II
hann, 175cm, rn
eiie. Caruana
ERJ-I, HANN-II
hann, 166cm, rnkm
eie. Fanatic Couture
ERJ-I, YLA3, HANN-I
hann, 168cm, trn
eiei. Ferraro
ERJ-I, YLA2, HANN-II
hann, 172cm, rn
eiee. Diamond Trix
PSB-III, ERJ-I, HANN-II
hann, 165cm, trn
ee. Pauwau California Crush
ERJ-I
hann, 167cm, rn
eei. Pauwau Chester
ERJ-I, HANN-I
hann, 165cm, rt
eeii. Cardoso
ERJ-I, HANN-II
hann, 169cm, rnkm
eeie. Weltraum Luxus
ERJ-I, HANN-II
hann, 167cm, rn
eee. Pauwau Columbine
ERJ-I, HANN-II
hann, 168cm, rn
eeei. VIP MVA Fn Conquistador
KTK-I, ERJ-I
hann, 177cm,rn
eeee. Touché Amoré
ERJ-I, HANN-II
hann, 163cm, rnkm

Jälkeläiset

Syntynyt Rotu Sukupuoli Nimi Emä Omistaja
01.05.2024 Hannover Tamma Topaz DMR Evenstar Valerian Veera R., Pyökkipolku

Valmennukset

30.03.2024 - Estevalmennus
Turkka ja hänen ratsastajansa Tanja olivat jo kentällä nousemassa selkään kun saavuin paikalle. Kasailin esteitä heidän lämmitellessään. Koska Turkka on nyt vasta 4-vuotias ja vielä treenauksessa, en viritellyt mitään kovin vaativaa. Ensin kasasin jumppasarjan, jota ratsukko pääsisi hyppäämään heti kun Turkka vaikuttaisi lämmenneen riittävästi. Kasatessani muutamia muita esteitä ratsukko alkoi siirtyä jumppasarjalle. Turkka laukkasi melko mukavan näköisesti ja hyppi sarjan ilman askelten sekaantumisia. Itse valmennusta varten kasasin yhden sarjan, jonka avulla saisimme hiottua Turkalle sopivaa askelpituutta. Sarjan lisäksi oli muutama pystyeste ja okseri, lähinnä tuntuman takia. Turkka oli pari kertaa mennyt jumppasarjan maltillisesti, joten aloitimme kokeilemalla pystyesteitä ja oksereita ennen sarjalle siirtymistä. Turkka eteni reippaasti, mutta hallitusti ja Tanja alkoi saada sitä kootumpaan laukkaankin. Ratsukko hyppäsi hieman normaalia tasoaan matalempia ensin. Turkkaa voisi sanoa jo nyt melko kokeneeksi esteratsuksi, vaikka tosiasiassa sillä ei ole takanaan kovin pitkää treenausta. Ori selkeästi keskittyi esteisiin ja lyhensi tai pidensi askeltaan riippuen esteelle tulemisesta. Tanja oli lähinnä matkustajana, joka hillitsi vauhtia välillä. En kuitenkaan viitsinyt tähän puuttua, sillä tarkoituksena oli saada Turkalle kokemusta. Ensimmäinen yritys sujui itseasiassa todella hyvin, mutta seuraavalla yrityksellä Turkka ilmeisesti yritti saada enemmän nopeutta, jonka seurauksena jälkimmäiselle esteelle lähti liian myöhään hyppy. Osa esteestä jäi sentään pystyyn ja toisaalta oli vain hyvä, että näin kävi. Kolmannella yrityksellä Tanja oli valmiina hidastamaan ajoissa ja sarja sujui jälleen onnistuneesti ja saimme suuntaa sopivasta askelmäärästä. Nostin jokaista estettä hieman korkeammaksi, siihen korkeuteen, jolla olemme nyt viime aikoina treenattu. Aiempi jumppasarja vaihtui okseriksi ja niin olimme saaneet lyhyen radan kentälle. Ohjeistin järjestyksen samalla kun Tanja ja Turkka kävelivät pitkin ohjin hetken hengittääkseen. Turkka ei ole oikeastaan hypännyt vielä ihan rataa, joitain muutaman esteen kiertelyitä jos ei oteta laskuihin, joten nyt olisi ensimmäinen ihan jo radalta näyttävä pikkurata. Tanja nosti voltilla laukan ja aloitti radan. Toisen esteen jälkeen Turkka oli hieman hämmentynyt kun matka ei jatkunut sarjalle, kuten aiemmin, vaan aivan muualle ja sen laukka muuttui vähän jäykän näköiseksi. Radan jälkeen Tanja kertoi havainneensa saman asian, joten pyysin heitä menemään vielä uudestaan, josko se nyt ymmärtäisi että järjestys muuttui ja piteni. Toinen suoritus näytti jo paljon luontevammalle ja viimeisenä oleva sarja sujui juuri sopivalla askeleella. Pyysin Tanjaa ottamaan loppuverryttelyt huolellisesti ennen kuin he palaavat talliin.

Päiväkirja

29.12.2023 Majakka ja perävaunu
Tallimestari Saralla piti olla vapaapäivä, mutta olin jo viikkoa aiemmin suostutellut häntä lähtemään avukseni noutamaan varsa kaksikkoa. Olin jo edeltävänä iltana laittanut hevosrekan kuntoon, joten nyt aamulla ei tarvinnut muuta, kuin lähteä ajamaan. Odottelin tallin pihassa Saraa, jonka piti saapua klo 5.30, että pääsisimme ajoissa matkaan. Lähes varttia myöhemmin Sara ajoi oman autonsa parkkiin ja nousi autostaan melko väsyneen näköisenä. En ehkä kuullut kaikkea mutinaa, mutta Sara taisi ilmaista, ettei hän enää ikinä lupaudu lähteä minnekkään hevosen hakureissuille mukaan. Hänen onneksi päätin ajaa menomatkan, jolloin Sara voi jatkaa uniaan vielä muutaman tunnin.

Noin kahta tuntia myöhemmin saavuimme määränpäähämme. Pihaan ajaessamme tallin omistaja, Sonya, tuli meitä vastaan. Hän oli järjestänyt toisen varsoista Belgian talliltaan tänne Saksaan, joka helpotti meidän hakureissuamme huomattavasti. Vaihdoimme kuulumisia samalla kun siirryimme varsojen luokse. Kaksikko oli saanut tutustua nyt parin viikon ajan toisiinsa ja niistä oli tullut heti erottamattomat. Sonya kuvaili, kuinka pojista on tullut majakka ja perävaunu. Majakalla hän tarkoitti Nocturnaa, joka ei jäänyt meillekkään epäselväksi. Nocturna tuli portille katselemaan meitä uteliaasti, kun taas perävaunuksi "ristitty" Turkka käveli tiiviisti perässä jääden Nocturnan taakse piiloon. Turkka ei siirtynyt juurikaan kosketusetäisyydelle, vaan tarkkaili hieman levottomasti kahta vierasta ihmistä.

Paperihommien jälkeen oli aika siirtää kaksikko kyytiin. Reippaampi siirtyi traileriin hienosti, mutta Turkka jumitti ulkona hätääntyneenä kaverin häviämisestä. Trailerista kantautui kimakka hirnunta, jonka seurauksena Turkka lähes sujahti kyytiin. Kotimatka sujui hienosti, olihan pojilla toisensa. Kotipihassa oli jälleen ongelmana Turkan ujous. Sara haki Nocturnan ulos sujuvasti, samaan aikaan minun yrittäessä hivuttautua Turkan luokse rauhallisesti. Olin juuri saanut orin kiinni kun jälleen kimakka kutsuhuuto kaikui ja Turkalle tuli kiire ulos. Saimme molemmat orit siirrettyä niille varattuun tarhaan jaloittelemaan. Turkka kulki Nocturnan perässä vilkuillen epäilevästi kaikkea ja kaikkia. Silmäpareja oli useita, sillä viereisten tarhauksien hevoset seurasivat tarkasti tulokkaita. Turkka pysyi visusti Nocturnassa kiinni ja vältteli katsomasta ketään. Illasta siirsimme orit sisälle karsinoihinsa. Turkan kiinniotto sujui nyt hieman paremmin väsymyksen takia. Saa nähdä mitä tämän kanssa vielä tulee, paljon on ainakin työtä vielä edessä.

20.03.2024 - Pian 4-vuotias jo
Turkka täyttää pian jo 4 vuotta ja etenee kovaa vauhtia kohti uransa alkua. Olen tehnyt hartaasti töitä saadakseni ensin oriin luottamuksen, jonka jälkeen oli vuorossa yksitellen sen oman tiimin totuttaminen. Turkan ujous näkyy onneksi lähinnä välttelynä, mutta kasvaessaan tapa osoittaa sitä on muuttunut. Aluksi Turkka oli hankala saada kiinni, jopa karsinassa ja jahtaamista oli vältettävä. Löydettyämme yhteisymmärryksen on ori antanut ottaa kiinni, mutta lähinnä minä olen sen voinnut tehdä etenkin kiireessä. Kasvaessaan se keksi, että kääntämällä takapuolen vieraamman ihmisen lähestyessä se sai pitää oman tilansa ja etäisyytensä. Jouduin kulkea aluksi jokaisen tiimiläisen mukana kaikessa, jotta homma sujui edes jotenkin. Nyt Turkalla on tiimi, johon se pystyy luottamaan ja päivittäiset hommat sujuvat hyvin.

Kun tuli aika aloittaa ratsun opit, tuntui että vajosimme taas alaspäin. Ensin työskentelin yksin kaikki ratsukoulutukseen liittyvät, kunnes satulointi ja kävelyttäminen varusteet päällä ei ollut maailmanloppu. Sen jälkeen jo tutuksi tullut tiimiläinen, josta oli tarkoitus tulla Turkan ratsastaja, tuli mukaan harjoituksiin. Yhdessä saimme pikku hiljaa edistettyä Turkan koulutusta. Yhtenä päivänä huomasin istuvani orin selässä, joka käveli maneesissa varsin rennosti ja rauhallisesti eteenpäin. Jatkoimme pitkäjänteistä työskentelyä edelleen ja lopputuloksena meillä on nyt erittäin varma ja luotettava hyppääjä, joka on selvästi kehittynyt ujoutensa kanssa, vaikkakaan ei vieraita ihmisiä huoli lähelleen ja kääntää takapuolensa heille. Turkan kanssa valmennaudumme kohti kilpailu-uraa, sillä olen löytänyt uskon tähän hevoseen. Ensin meillä on kuitenkin tavoitteena käydä estevarsojen laatuarvostelussa, jospa saisimme siellä esiteltyä Turkan kyvyt ennen varsinaista kisauraa.

Ominaisuudet

Ajankohtaiset ominaisuuspisteet ja kilpailutiedot.

Varusteet & hoito-ohjeet

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse
Tämä on virtuaalitalli - This is a sim-game stable
Ulkoasu, materiaalit © Gabi, VRL-12080 / Sähköposti, 2023
Otsikon kuva © okchomeseller, CC BY 2.0 DEED