Esittely

Itävallassa lähellä Saksan rajaa, aivan Alppien juurella, sijaitsee Minas Tirithin hulppea valmennuskeskus. Talli tarjoaa tavoitteelliseen hevosurheiluun ja kilpahevosten kasvatukseen soveltuvat puitteet. Lähimpään kylään on tallilta matkaa vain noin kilometrin verran, mutta lähimpään kaupunkiin sen sijaan on matkaa niin paljon, että sinne on kuljettava autolla. Pääkaupunkiin Wieniin matkaa on lähes viisisataa kilometriä, mutta sen hurauttaa autolla helposti noin viidessä tunnissa.

Pitkä pihatie johdattaa tallille tulijan suoraan päätallin pääovelle. Päätalli sijaitseekin pihapiirin keskeisellä paikalla ja sieltä on suora kulku maneesiin. Tässä tallissa asuvat kaikki kilpakäytössä olevat hevoset, sekä siitosorit omassa siivessään. Päätallissa on suurten karsinoiden lisäksi varustehuone sekä neljä pesupaikkaa. Pihatien varrella on pyöröaitaus ja pieni kenttä hevosten liikutusta varten sekä muutama tarha päätallin asukkaita varten.

Kauempana pihapiirin hälinästä sijaitsee siitostammojen talli, jossa on tilavat karsinat siitostammoille, sekä varustehuone ja pesupaikka. Tallissa on muutama ylimääräinen karsina nuoria hevosia varten, vaikka ne pääasiassa asuvatkin kolmivuotiaiksi asti pihattolaumoissa. Tallin päädyssä on alppitalo-tyylinen laajennusosa, jossa on työntekijöille tarkoitettuja huoneistoja. Siitostammat varsoineen ulkoilevat vuoren rinteillä suurilla laitumilla laumoissa ympäri vuoden.

Suurta kuitupohjaista kenttää huolletaan päivittäin ja se on käyttökuntoinen ympäri vuoden. Talvet Alpeilla ovat kylmiä ja kesällä voi esiintyä rajuja ukkoskuuroja. Huonokaan sää ei estä täysipainotteista treenaamista, kun kulun voi suunnata Minas Tirithin lämmitettyyn ja hyvin valaistuun maneesiin. Pihapiiristä löytyy lisäksi myös kävelytyskone, jossa suurin osa kilpahevosista liikkuu päivittäin.

Aidattujen ratsastusalueiden lisäksi Alpit tarjoavat mahdollisuuden maastoilla henkeäsalpaavan upeissa maisemissa. Vuoren rinteet antavat hevosille mahdollisuuden liikkua muuallakin kuin kentällä tai maneesissa. Mutkaisilla hiekkateillä liikkuu vain vähän autoja, joten maastoon on turvallista lähteä myös liikenteeseen tottumattomalla hevosella.

Kulissien takana

Minas Tirithin omistaja, 37-vuotias suomalais-itävaltalainen Julia Stadler on ollut heppatyttö ja kouluratsastusfani jo pienestä pitäen. Vaikka huoleton ja aina iloinen Julia ei ole kasvanut hevosperheessä, on hän omistanut poneja ja hevosia pienestä pitäen. Innokas isä sponsoroi avokätisesti tyttärensä ratsastusharrastusta - jopa niin avokätisesti, että rahoitti Julialle tämän unelmien hevostilan Itävallan Alpeilla... Julia ei ole mikään huippuratsastaja eikä ymmärrä hevosjalostuksesta tuon taivaallista, mutta rakkaus hevosia (erityisesti söpöjä varsoja) kohtaan sai hänet hevosalan yrittäjäksi. Minas Tirithissä hän keskittyykin pääasiassa hoitamaan raha-asioita ja pitämään hauskaa, sillä varsinainen tallista ja hevosista huolehtiminen on ulkoistettu kokeneille ja asiansa osaaville tallimestareille Marcelille ja Noellalle.

Noella Leroy on viisikymppinen tiukka ja täsmällinen ranskalaisrouva, joka pitää tiukasti kilpatallin ohjaksia käsissään. Noella on kokenut ja menestynyt kouluratsastaja, joka tällä hetkellä keskittyy lähinnä ratsuttamaan nuoria hevosia kohti Grand Prix -tasoa. Siitostammojen ja varsojen hyvinvoinnista huolehtiminen sekä uusien tulevaisuudenlupausten kasvattaminen kuuluu reilu nelikymppisen itävaltalaisen Marcel Hoffmannin työnkuvaan. Useissa hevossiittoloissa työskennellyt Marcel suhtautuu intohimoisesti hevoskasvatukseen ja hän istuukin usein yötä myöten toimistossaan suunnittelemassa mahdollisia sukuyhdistelmiä tuleville hevosille. Rempseän ja joissakin asioissa hieman suurpiirteisen Marcelin työskentelytavat ärsyttävät usein Noellaa, joka haluaisi kaiken olevan aina tip top. Välillä tuntuu, etteivät Marcel ja Noella ole mistään samaa mieltä - paitsi tietysti siitä, etteä Juliaa tule missään tapauksessa päästää vastuuseen tallin toiminnasta.

Julian, Noellan sekä Marcelin lisäksi Minas Tirithissä työskentelee toistakymmentä ratsuttajaa sekä hevosenhoitajaa eri maista. Vakituisen henkilökunnan lisäksi tallilla vierailee säännöllisesti huippuvalmentajia ympäri maapallon pitämässä valmennuksia sekä kursseja niin Minas Tirithin omille ratsastajille kuin ulkopuolisillekin ratsukoille.

Esittelysivun kuvien copyright merkinnät:
Dane Vandeputte CC BY-NC-SA 2.0, Thomas Paal CC BY-NC-SA 2.0, Natasha Cloutier CC BY-NC-ND 2.0, FaceMePLS CC BY 2.0, Sonja Pauen CC BY 2.0, Peter CC BY-NC 2.0

Ulkoasu © M Layouts, linkkipalkki © VRL-04373, muokkaus © Juulia