Preiselbeere

Rotu, sukupuoli hannover, tamma
Säkäkorkeus 164 cm
Väri mustankimo (aa Ee Gg)
Syntymäaika 05.03.2019, 14-vuotias
Rekisterinumero VH20-011-0077
Omistaja Asgard Sporthorses, VRL-12454
Kasvattaja evm
Koulutustaso re 150 cm

Preiselbeere saapui Asgardiin kaksivuotiaana Hannoverin hevoshuutokaupasta. Olin etukäteen selannut myytävien hevosten esitteen läpi ja löytänyt kymmenien myytävien hevosten seasta muutaman kolmivuotiaan suosikin, joita päätin lähteä katsomaan. Loppujen lopuksi itse huutokaupassa minun suosikkini näyttivät olevan myös kaikkien muiden suosikkeja, ja niiden hinnat nousivat nopeasti minun saavuttamattomiini. Pettymyksen saattelemana olin jo tekemässä lähtöä, kun huutokaupattavaksi saapui harmaa ruipelo tammavarsa. Varsa luimisteli ja näykki taluttajaansa, joka juoksutti sitä ensin pitkin areenaa ja ohjasi sitten irtohypytyskujaan. Jokin tuossa kiukkuisessa elikossa teki minuun vaikutuksen, ja sen enempää sukulinjoja saati eläinlääkärin lausuntoja tuntematta aloin huutaa tammaa itselleni, ja lopulta sen sainkin.

Jälkikäteen mietittynä oli ehkä virhe ostaa niin sanotusti sika säkissä. Berryn taustalta paljastui yllättävän mielenkiintoisia sukulinjoja ja melko suuri täysiveriprosentti. Ei siinä suvussa mitään vikaa ole, mutta tamman luonne.... Fiksumpi ei olisi ostanut hevosta, joka käyttäytyy jo huutokaupassa huonosti. Omalaatuisen Preiselbeeren kanssa vaaditaan pitkää pinnaa ripaus huumorintajua. Kipakka tamma ei ole helpoimmasta päästä, eikä sen sielunelämää ole aina helppo ymmärtää.

Kaikenlainen koskeminen höyhenellä sivelyä lukuunottamassa on Berrylle ehdoton no-no. Se ei tykkää harjauksesta (varsinkaan vatsan ja kylkien alueelta), minkä lisäksi se ei voi sietää takajalan suojia, vaan yrittää aina potkia ne pois. Myöskin takajalkoihin koskemisen kanssa tulee olla varovainen, sillä Berry on hyvin potkuherkkä. Listaa asioista, joista Berry ei pidä, voisi valehtelematta jatkaa loputtomiin. Helpompi olisi listata asioita, joista Berry pitää: mash-juomasta ja porkkanoista. Ja esteiden hyppäämisestä.

Niinpä niin, minkälainen estehevonen sellainen hevonen olisikaan, joka ei hyppäämisestä nauti? Preiselbeere on kyllä melkoisen herkkis mitä tulee ratsastajan pohjeapuihin (kylkiin koskeminen kun ei ole sen mielestä sallittua!), mutta harvoin sitä esteradalla tarvitseekaan pyytää reippaampaan vauhtiin. Berry toimii hyvin kevyillä avuilla ja se liikkuu lähes luonnostaan pohkeen edessä. Sillä on pieneksi hevoseksi todella iso laukka, jonka kanssa on välillä vaikeuksia mahtua esteiden väleihin. Ponnistuspaikan Berry valitsee mielummin hiukan kaukaa kuin yhtään läheltä, jolloin se helposti jättää hyppäämättä. Sileän ratsastuksessa Berry osaa perusasiat, mutta ei mitään erikoista. Maastossa se on hiukan säikky, eikä sen kanssa kannata lähteä kotipihaa pidemmälle ilman toista ratsukkoa.

Suku

i. Panzerfaust ii. Pantherpilz iii. Pantheon
iie. Eibenholz
ie. Nairobi iei. Naples
iee. Kenya
e. Schwertlilie ei. Spartacus eii. Samnite
eie. Wasserlilie
ee. Quaintrelle eei. Quattro
eee. Venus

Sukuselvitys

Mistä muistetaan Preiselbeeren isä Panzerfaust? Mustankimo ori menestyi kilparadoilla kohtalaisesti, sai useita jälkeläisiä pitkin Eurooppaa ja oli muutenkin oikein näppärä hevonen. Se hyppäsi hyvin kevyen näköisesti ja oli varovainen jaloistaan, luonteeltaankin vielä kovin kiltin oloinen. Olisi paljon asioita joista Panzerfaustin voisi muistaa, mutta silti sen nimen kuullessa tulee mieleen ensimmäisenä yksi hevosmaailman viime vuosien kohahduttavimpia ja surullisimpia onnettomuuksia. Ori kilpaili vielä aktiivisesti esteratsastuksen parissa, kun eräänä päivänä sen hoitaja lähti orin kanssa maastokävelylle metsään. Tuolta reissulta Panzerfaust ei enää palannutkaan, sillä ratsukko törmäsi villisikaemoon ja sen poikasiin, jolloin tunkeilijoista suivaantunut villisikaäiti hyökkäsi Panzerfaustin kimppuun. Onnettomuudessa myös ratsastaja loukkaantui vakavasti jäätyään kaatuvan Panzerfaustin alle, mutta selvisi sairaalahoidolla, toisin kuin Panzerfaust itse, joka menehtyi metsään saamiinsa vammoihin. Onnettomuudesta uutisoitiin laajalti ja pian siitä olivat tietoisia kaikki muutkin kuin hevosmaailmaan perehtyneet henkilöt.

Panzerfaustin isä Pantherpilz oli erikoisen värinen, se oli muuten täysin kimo mutta toinen puoli sen päästä oli kimeerivärityksen seurauksena tummanruskea, lähes musta. Värityksensä lisäksi Pantherpilz käänsi päitä myös muun ulkonäkönsä takia, se oli aivan valtavan iso ja raskasrakenteisen näköinen hevonen, joka kuitenkin rikkoi kaikki ennakkoluulot hypätessään varsin vaivattoman oloisesti isoillakin esteradoilla. Pantherpilzin suku ylettyy pitkälle Itä-Saksan syvyyksiin eikä ole täyttä varmuutta siitä, mitä sen suvun syövereistä lopulta löytyykään. Jostain kumman syystä se on silti rekisteröity ja kantakirjattu hannover-kantakirjaan ja saanut useita kymmeniä jälkeläisiäkin. Luultavasti joku on joskus maksanut ison summan saadakseen Pantherpilzin kantakirjatuksi, sillä missään nimessä se ei täytä täysin hannoverinhevosten kaikkia tunnuspiirteitä, eihän se näyttänyt täysin puoliveriseltäkään. Yhtä kaikki se on ollut oivallinen lisä eurooppalaiseen puoliverijalostukseen, sillä sen jälkeläiset ovat lähes poikkeuksetta olleet luonteeltaan oikein helppoja ja hypänneetkin esteitä ihan hyvällä tekniikalla.

Raskasrakenteisen Pantherpilzin rinnalla Panzerfaustin emä on varmasti näyttänyt ihan ruipelolta. Musta tamma Nairobi oli pieni mutta ketterä ratsu, joka kilpaili niin este- kuin kenttäratsastuksessakin. Nairobin isä oli arabialainen täysiverinen, jolta Nairobi peri niin siroa rakennettaan kuin hyvää ja matkaavoittavaa laukkaakin. Näistä erityisesti jälkimmäisenä mainittu ominaisuus teki Nairobista hurjan hyvän kenttäratsun. Sen pieni musta olemus suorastaan lensi kenttäradalla eteenpäin, joskus näytti jopa siltä, että Nairobi oli niin nopea että se karisti oman varjonsakin kannoiltaan. Kilpauransa päätteeksi Nairobi ansioitui siitostammana. Hieman suurempikokoisiin oreihin yhdistettynä se kasvatti oikein korrektin puoliverisen näköisiä ja -kokoisia varsoja, jotka perivät emältään keveät liikkeet ja herkkää sekä miellyttämishaluista luonnetta

Schwertlilie on pienehköstä koostaan huolimatta ollut hyvä esteratsu aina arvokilpailuissa asti, suurimpana saavutuksenaan Euroopanmestaruuskilpailuissa edustus muutamia vuosia ennen Preiselbeeren syntymää. Schwertliliestä ei pitänyt koskaan tulla menestyvää esteratsua. Siitä oli kovasti kaavailtu suuren siittolan seuraavaa parasta periyttäjätammaa, joka olisi tulevaisuuden tähtien emä. Kukaan tuskin osasi arvata, että tammasta itsestään tulisi se tulevaisuuden tähti ja ihailun kohde. Siitä kuitenkin kovasti haluttiin varsoja ja menestystä, joten ratkaisuna keksittiin teettää tammalla varsoja alkionsiirron avulla, jotta sen kilpauraa ei tarvitsisi turhaan keskeyttää tai lopettaa ennen aikojaan. Preiselbeere on yksi näistä sijaisäidin kanssa kasvaneista lapsista, ehkäpä se on sieltä oppinut kärttyiseksi neitokaiseksi, sillä biologinen emänsä Schwertlilie on luonteeltaan mitä kultaisin tamma, joka vaikuttaa toisinaan enemmän halinallelta kuin hevoselta.

Schwertlilien isä Spartacus oli ruunikko ihan tavallisen puoliverisen näköinen hevonen. Tavallisesta tusinapuoliverisestä se kuitenkin erosi sillä tavoin, että se kilpaili ratsastajansa kanssa useita vuosia esteratsastuksen World Cup -tasolla, usein sijoittuen ja joskus se voittikin osakilpailuita. Spartacuksen ehdoton valttikortti esteradoilla oli sen kyky kääntyä pienessä tilassa, kuin pennin päällä kuten kuuluisa sanonta kuuluu. Preiselbeeren lähisukua kuvaillessa voi monta kertaa mainita jonkin sukulaisen olleen ketterä ja sitä oli myös Spartacus. Kilpauransa ohella se oli varsin suosittu siitosori. Se jätti jälkeläisilleen voimakasta hyppyä ja usein miellyttävää luonnetta, toki poikkeuksiakin mahtui mukaan ja joskus joku harrastelija erehtyi ostamaan sen jälkeläisen vain huomatakseen, ettei se luonteeltaan sopinut amatöörin käteen sitten ollenkaan.

Joka toisen puoliverisen suvusta tuntuu aina löytyvän joku täysiverinen ja Preiselbeeren suvussa tämän kiintiön täyttää sen emänemä Quaintrelle. Tamma ei suinkaan polveutunut suoraan laukkahevosista, vaan sen suku oli muutaman polven ajalta lähes täysin ratsukäytössä olleita, tämänkin harmonian rikkoi vain sen isänemä joka kilpaili urallaan laukkakilpailuissa umpisurkeasti menestyen. Quaintrelle itse oli myös puhtaasti ratsu, se kilpaili amatöörisarjoissa 120 ja 130 senttimetrin luokissa, joista jälkimmäisessä mentiin jo aivan sen kapasiteetin äärirajoilla ja se saikin usein kotiin viemisiksi neljän tai kahdeksan virhepisteen tuloksen. Jos Quaintrelle ei kilpahevosena loistanut, niin harrasteratsuna se loisti. Se ei ollut yhtään sellainen stereotyyppinen reaktiivinen ja kuumapäinen täysiverinen, vaan mitä mainioin harrasteratsu jonka kanssa pystyi puuhastelemaan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Jälkeläiset

o. Goldsville Scar
o. Sesamstrasse Scar
t. Fiorentina Scar

Rate My Pony

Käynti
89

Ravi
73

Laukka
52

Hyppytekniikka
94

Ratsastettavuus
76

Statistiikka

55%
Esteratsastuksessa
tasolla 7/9 (3083.89 p.)
Hyppykapasiteetti: 1032.19 p.
Rohkeus: 937.09 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1114.61 p.
ERJ (28 sijoitusta)
05.04.2020 - Mörkövaara - 150 cm - 2/29
06.04.2020 - Mörkövaara - 150 cm - 2/29
18.04.2020 - Mörkövaara - 150 cm - 3/29
21.04.2020 - Mörkövaara - 150 cm - 3/29
27.04.2020 - Mörkövaara - 150 cm - 4/29
28.04.2020 - Mörkövaara - 150 cm - 3/29
11.04.2020 - Dare Stable - 150 cm - 5/30
12.04.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30
14.04.2020 - Dare Stable - 150 cm - 4/40
15.04.2020 - Dare Stable - 150 cm - 1/30
17.04.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30
18.04.2020 - Dare Stable - 150 cm - 2/30
29.04.2020 - Dare Stable - 150 cm - 2/30
14.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 3/42
23.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 6/42
07.07.2021 - Yemene - 140 cm - 4/31
07.08.2021 - Pauwau Showjumpers - 150 cm - 3/37
09.08.2021 - Pauwau Showjumpers - 150 cm - 5/37
13.08.2021 - Pauwau Showjumpers - 150 cm - 3/37
15.08.2021 - Pauwau Showjumpers - 150 cm - 4/37
22.08.2021 - Pauwau Showjumpers - 150 cm - 5/37
23.08.2021 - Pauwau Showjumpers - 150 cm - 2/37
12.08.2021 - Kilpailukeskus Lupin - 140 cm - 3/42
14.08.2021 - Kilpailukeskus Lupin - 130 cm - 6/38
15.08.2021 - Kilpailukeskus Lupin - 130 cm - 6/38
17.08.2021 - Kilpailukeskus Lupin - 140 cm - 3/42
20.08.2021 - Kilpailukeskus Lupin - 130 cm - 4/38
27.08.2021 - Kilpailukeskus Lupin - 130 cm - 5/38

Päiväkirja

Estevalmennus 02.04.2020, valmentajana enna

Rakensin maneesiin kavaletteja ja esteitä sillä välin, kun Juulia verrytteli nuorta tammaansa kevyessä ravissa. Seurasin samalla ratsukon menoa ja annoin välillä neuvoja. Herkkä tamma reagoi ratsastajansa pohkeisiin vähän turhankin herkästi ja välillä vauhti kiihtyi turhan paljoa. Muistuttelin pitämään jalan tasaisena ja tekemään puolipidätteitä. Tein toiselle pitkälle sivulle neljä ravikavalettia ja toselle pitkälle sivulle kahden esteen sarjan, jossa esteiden väliin mahtui kolme askelta. "Okei, aloitetaan noista kavaleteista. Tulkaa suorassa keskelle kavaletteja ja pyri pitämään tahti samana kaikkien kavalettien yli", sanoin ja Juulia lähti ohjaamaan Berryä tehtävälle. Aluksi se reagoi kavaletteihin turhankin dramaattisesti ja yritti hypätä niiden yli, mutta pikkuhiljaa se tajusi jutun jujun ja asteli hienosti niiden yli. Tahdin säilyttämisessä oli herkän tamman kanssa hankaluuksia ja kesityimme tähän ongelmaan. "Pidä taas jalka paikallaan, vähän irti kyljistä ja käsi tasaisena. Koita istunnalla pidättää jos meinaa lähtee taas kiitämään", neuvoin Juuliaa, jolla oli nuoren esteratsunsa kanssa hieman hankaluuksia löytää yhteistä säveltä. Kun siirsin kavaletteja laukka-askelille sopivaksi ja pyysin Juuliaa nostamaan laukan, alkoi tehtävä maagisesti sujua ongelmitta. Ratsukko puhalsi yhteen hiileen, eikä tahdin kanssa ollut enää mitään ongelmaa. "Superhyvin! Kävele sen kanssa hetki", kehuin parin erittäin onnistuneen suorituksen jälkeen.

Hetken hengähdystauon jälkeen siirryimme hyppäämään sarjaa. Laitoin esteet ristikoiksi ja korkeus pysyi maltillisena. "Tulkaa ravilla sisään ja esteen jälkeen voi jatkaa laukassa", sanoin ja pian ratsukko aloitti tehtävän. Tamma lähestyi innoissaan esteitä ja hyppäsi siistejä, tasaisia hyppyjä. Välillä se yritti lähteä vinkuen toisen esteen jälkeen ryöstämään, mutta Juulia sai hienosti tamman pidettyä aisoissa. Lopuksi nostin esteet pieniksi pystyesteiksi ja nyt sarjalle sai lähestyä laukassa. Berry hyppäsi todella hienosti, välillä se leiskautti hyppyyn todella kaukaa, mutta pääasiassa hypyt olivat siistejä ja ratsukko pelasi alkuvaikeuksien jälkeen hyvin yhteen. "Okei, eiköhän jätetä tällä erää tähän, nuoren kanssa kannattaa aina jättää hyviin suorituksiin, vaikka toistoja olisi tullutkin vähän vähemmän. Loppuverryttely kevyessä ravissa rennosti", sanoin viimeisen onnistuneen suorituksen jälkeen ja Juulia taputti kimoaan tyytyväisenä kaulalle siirryttyään kevyeeseen raviin.

Ulkoasu © Heidi / Pilvimarja 2022, taustakuva © tallin omaisuutta

Huomaathan, että kyseessä on virtuaalitalli ja jokainen hevonen on virtuaalihevonen